„Miercuri, 25 aprilie, a treia zi de când baricada umană a grupărilor politice așa zis independente au blocat cea mai importantă arteră de circulației a Capitalei. Mulți trecători, care se îndreptau de la primele ore ale dimineții spre locurile de muncă, priveau cu ușoară crispare cele câteva sute de persoane din Piața Universității. Pe gazonul din fața hotelului Continental și a Teatrului Național se odihneau tineri și vârstnici. Din sacoșe se scoteau cozonaci, ouă roșii și conserve. Toți se simțeau bine,ca la iarbă verde. În mijlocul străzii se făcea politică în grupuri distincte, fiecare bisericuță fiind animată de câte un lider. Cei mai temerari au încercat să afle direct de la sursă-purtătorii ecusoanelor «Alianța Poporului»- scopul acestei manifestații. În loc de răspuns, reproducem câteva dialoguri:

«-Noi suntem poporul și Dumnezeu e deasupra», strigă fără încetare o țigăncușă, îmbrăcată în stil retro, Bonnie and Clyde!

– Care popor? Întreabă un tânăr.

-Toți mă cunoaște, mă teroristului, am fost și la rivoluție și la toate manifestările, din 22 decembrie până la ziua mea de naștere.

-Ai fost pe dracu! Dânsa e ambasadoarea Mozambicului în România.

-Du-te la Gorbaciov, mă!

-Ai dolari?

-Eu, mă! Tu, că lupți pentru funcție!

Dialogul aprins este întrerupt de Vasile D. Vasile, din satul Buciumeni, comuna Budești:

-Măi, fraților, eu sunt de la țară. Sfecla și porumbul au crescut uite așa, de-un cot, dar sunt pline de buruieni. Veniți bre, și dați-ne o mână de ajutor, că la toamnă ce-o să mâncăm?

– Pufuleți, tataia, că doamna face bișniță.

– Bișnița din lume nu dispare niciodată, strigă brunețica. Mă dezbrac de caracter și spun: numai ălea care fac trotuarul dispar.

«Piața Universității s-a transformat într-un maidan- Gheorghe Colceriu, pensionar. Uitați-vă la mizeria din jur. Așa arată o capitală europeană? Am doi băieții care au participat încă de pe 21 decembrie la revoluție. Acum își văd de carte și muncă. Nu au abandonat ideile democrației și ale libertății, dar nu cer recompense și nici nu se laudă în piețele publice. Este o  rușine ce se petrece aici. O piață a martirilor, care oferă străinilor un spectacol degradant, o piață care și așa de la o vreme încoace arată ca un talcioc».

Între timp, domnul Rădulescu, de la Asociația foștilor deținuți politici, întreține atenția celor prezenți repetând că a dat în judecată pe domnii Iliescu, Roman, Voican și Brucan. «Să vină aici, să-și ceară iertare în genunchi iertare poporului roman. Și eu îi voi ierta». Aplauze.

Din vorbă-n vorbă, aflăm că manifestarea este organizată de Alianța Poporului, asociațiile «16-21 decembrie» și «21 decembrie». Scopul avea să fie făcut public odată cu preluarea porta-vocii de cunoscutul mitingist Dumitru Dincă. Domnia sa anunță că este în posesia unor știri proaspete: «Domnilor! Opinia public  internațională este indignată de modul în care FSN-ul își exercită puterea asupra opoziției. În numele dumneavoastră și al meu, am informat-o că nu vom părăsi această baricadă până când revendicările noastre nu vor fi satisfăcute». Se scandează: Dincă! Dincă!

-Voi face greva foamei!

-Jos Chițac! Jos Iliescu!

Fiind răgușit, domnul Dincă cere o scurtă pauză. Revine la ora 12,35:

-Victorie! Victorie! Președintele C.P.U.N București dorește să ne vorbească. Solii vor fi respectați. Am fost întrebați dacă este bine să blocăm circulația și răspundem: Piața Universității este Piața Revoluției, piața poporului. Se scandează: «Nu plecăm! Nu plecăm!».

-Atențiune! Atențiune! Prin această piață, precizează oratorul, nu va mai circula nici o mașină, decât peste trupurile noastre. Aplauze.

-Acum și aici fac apel la muncitorii din toată țara pentru o grevă generală.

-Grevă, grevă!

-Cerem introducerea în Legea electorală a punctului 8 din Proclamația de la Timișoara, amânarea alegerilor, abrogarea Decretului 473/1977 privind Radioteleviziunea. Nu mai pot să vorbesc.

Cu adevărat, domnul a răgușit, dar nu se lasă. Revine peste câteva minute cu alte știri bombă, menite să anime atmosfera moleșită din Piața Universității.

-«Domnilor! Vești bune! O parte din F.S.N. începe să se dezică de conducerea sa. S-a creat un grup de inițiativă, antitotalitară, care vrea să părăsească această grupare. De mâine se vor purta primele tratative». În piață se aduc lozinci: «F.S.N.-P.C.R.!», «Deșteaptă-te române!», «Cine este F.S.N.-ist/ Ori e e prost, ori securist!», «Iliescu pentru noi este Ceaușescu doi!».

Domnul Dincă preia porta-voce și începe: «Atențiune! Chemăm pe toți cei trei candidați la președinție să vină să ne vorbească aici și dumneavoastră să alegeți pe cel mai bun dintre ei. Încă o dată prin intermediul porta-vocii și conștinței dumneavoastră vă reamintesc că sunteți singurii în măsură să hotărâți. Opțiunea dumneavoastră este opțiunea întregului popor».

Aplauze. Se aruncă manifeste ale P.N.Ț-c.d. în care se specifică: «Destabilizarea țării după 28 februarie1990 este provocată de F.S.N. pe întreg teritoriul țării».

Rând pe rând, pe treptele din fața Teatrului Național, devenite tribună ad-hoc, se succed alți vorbitori. Se interpretează aceeași bucată «muzicală» care constituie de fapt, mobilul real al acestei manifestații: «Jos Iliescu!», «Jos guvernul!».

Asociațiile și organizațiile respective susțin sus și tare că nu fac politică. Așa pretind liderii șisusținătorii lor. Cu fiecare oră, în piața Universității ziua se scurge între incitările la dezordinea socială, dar democrată, și neliniștile firești ale celor care se întorc de la muncă. Spectacolul continuă și se televizează.

Ion Ștefănescu

Al. Gavrilescu

P.S. Aflăm în ultimul moment că manifestanții din Piața Universității au fost vizitați de dl. I.Rațiu, mai mult în trecere, întrucât a renunțat (se pare dintr-un motiv tethnic) să le vorbească de la porta-voce. Văzându-l manifestanții au strigat cu și mai multă însuflețire «Jos Iliescu», uitând însă să strige «Sus Rațiu»”.

Sursa: „Adevărul”, 26 aprilie 1990, p. 3.

[Laura Dumitrescu]