„Cine ține isonul ziarului Dreptatea – în afară de România liberă – în ceea ce privește discreditarea poporului român, pentru că, la 20 mai, a «îndrăznit» să-și decidă singur soarta, optând pentru calea adevăratei democrații? Revista Baricada – «săptămânal independent, de opinie și cultură» – după cum se subintitulează! Cât este de…independentă și câtă cultură face cititorilor săi, constatăm din nr. 19 al revistei, în mod special din editorialul intitulat «De râsul lumii!», și semnat chiar de măria-sa, redactorul șef Eduard-Victor Gugui.

Pentru ca să ne taie respirația chiar de la începutul articolului, E.-V.G. ne trimite cu 500000 de ani în urmă, afundându-ne în negura vremii, pe ultima treaptă de evoluție a hominidelor: «Dacă țara l-ar fi putut auzi nestingherită în cele două luni de campanie electorală (e vorba de dl. Ion Rațiu) – n.n) sunt convins că până și cel mai neanderthalizat cetățean român ar fi înțeles cam ce ar trebui făcut concret în România» (s.n.). Nefiind nici pitecantropi, nici neandertalieni – cum ar fi dorit dl. Gugui – românii nu l-au ales pe reprezentantul acestor specii, mai puțin evoluate, totuși, înșelând așteptările celor de la Baricada și ridicând un mare semn de întrebare privitor la nerentabilitatea investițiilor făcute de dl. Rațiu et Co…

Pentru a ne demonstra de care parte a baricadei se situează…Baricada, redactorul șef al acestui hebdomadar (de scandal) trece la atacarea persoanei d-lui Ion Iliescu, «desființându-i» toate opțiunile sale de ordin politic, economic și social, conchizând, cu o neagră prezumție: «Ne așteaptă vremuri grele. Lupta pentru putere a F.S.N.-ului ne înspăimântă. Știm că vom suferi represalii, dar datoria pentru a face orice pentru trezirea națiunii este mai puternică decât siguranța anonimatului». Preocupat de «trezirea» națiunii, dl. Gugui se «sacrifică» al naibii, dând o fugă până în Elveția, la ex-monarhul României, pentru a publica două pagini de interviu incitant, așezat sub titlul «Acasă la regele românilor»!…

Să ne mai mirăm de finalul articolului de pe pagina I? Pentru că tot el se intitulează «De râsul lumii!», iată apoteoza jurnalistică a d-lui Gugui, ipostază în care, poporul român este catalogat drept nebun: «Dar voința unor oameni care au trăit 45 de ani sub pământ și care își aleg conducător pe gardianul care le-a deschis celulele pentru a-l ajuta să preia conducerea cetății (nimeni din cetate n-ar accepta în locul unui călău un gardian) ni se pare paranoică» (s.n.). Și, mai departe, dându-ne prilejul să apreciem cine gândește cu adevărat paranoic, E.-V.G. – suit pe everestul batjocoririi și ponegririi poporului din sânul căruia face parte (oare?) – decretează, cu toate semnele întrebării și mirării: «Românii au ajuns de râsul lumii. Lumea râde în hohote și se ține cu mâinile de burtă. Asta vor?!!! Asta le trebuie!».

Pentru a încheia aceste dizgrațioase citate din revista Baricada, să-l asigurăm pe dl. Eduard-Victor Gugui că lumea nu râde de poporul român! Dimpotrivă: citiți aprecierile sutelor de observatori speciali și de corespondenți de presă, care ne-au fost oaspeți zilele acestea! Vă veți da seama – dacă nu v-a părăsit și ultima vibrație a inimii pentru țara pe care vreți s-o «luminați» – de jalnica postură de bârfitor de șanț la adresa națiunii, în care vă aflați! Plătit cu un blid de «linte», lingeți mâinile murdare ale celor care le întind iar, ca niște căngi sinistre, să sugrume poporul! Având acest mobil putrefact în conștiința rătăcită pe meleaguri elvețiene și în priviri absconse orbul găinilor, nu ne vom mira (prea mult) când, într-o zi, veți cere Parlamentului european punerea la zid a poporului român, rămânând, să-i scrie necrologul, contemporanul… neandertalilor – fostul redactor șef Gugui!

Cât despre cine s-a făcut de râsul lumii – și de râsul cititorilor – răspunsul este la îndemâna oricui: Baricada+Gugui!

GIL ZAMFIR”.

Sursa: „Azi”, 26 mai 1990, p. 2.

[Vlad Mihăilă]