„În cadrul primei conferințe de presă organizată vineri de Biroul Electoral Central, unele întrebări puse de ziariștii români sau străini sau referit, direct ori implicit, și la manifestația din Piața Universității. Observația și informația unui confrate japonez au pus în lumină, pe de o parte, caracterul electoral al acesteia, de care, de altfel, nimeni nu se îndoiește, și, pe de altă parte, aspectul ei ilegal, potrivit chiar și legii nipone nu numai celei românești.

Deși partidele, grupările, alianțele și organizațiile, care au inițiat și organizează această manifestație, afirmă că sunt apolitice, în realitate, relevă ziaristul japonez, în Piața Universității se face o adevărată și permanentă campanie electorală, din moment ce se strigă, sus și tare, «Jos Iliescu», iar un alt candidat la președinție, Ion Rațiu, apare în mijlocul mulțimii de aici. În Japonia, a continuat el, organizațiilor apolitice le este interzisă prin lege participarea la acțiuni cu caracter electoral și această lege este riguros respectată.

Și legea noastră electorală – adoptată în cadrul C.P.U.N., unde sunt reprezentate marea majoritate a partidelor înființate după Revoluție, iar celelalte formațiuni, apărute ulterior constituirii organului puterii, au statutul de observator – definește precis condițiile și modalitățile de desfășurare a campaniei electorale. Dispozițiile acestei legi sunt, însă, ignorate de mulțimea din Piața Universității și de partidele care o manipulează.

În virtutea oricărei legislații electorale și democratice din lume, grupările participante la manifestația din Piața Universității, care și-au exprimat, deja, cu ajutorul portavocei opțiunile lor politice, ar trebui să fie decăzute din drepturile electorale, la alegerile din 20 mai.

«AZI»

Observație: În articol este prezentată o fotografie cu textul: În Piața Universității, dilema este:

ori «cedează trecerea», ori «obligatoriu la dreapta»!”

 

Sursa: „Azi”, 6 mai 1990, p. 4.

[Ștefan Nedelcuță-Apope]