„Noi, scriitori din Marea Britanie, Statele Unite și din alte țări, dorim să vă transmitem, vouă, celor adunați în Piața Universității din București și demonstrațiilor pașnice din alte orașe, simpatia noastră pentru modul în care vă afirmați drepturile democratice.

În Occident, guvernele fac distincție între huliganism și exercitarea cu responsabilitate a opoziției, care este necesară pentru funcționarea eficientă a unui sistem democratic. Democrația nu este doar un sistem politic care, odată realizat, rămâne venic fixat într-un punct sigur, ci mai degrabă un mod de viață și o atitudine a spiritului ce trebuie permanent practicate și apărate. Voi o practicați acum cu toate dificultățile și contradicțiile sale; dar și cu bucuriile și aspirațiile care decurg din ea. Sperăm că veți apăra această democrație în mod democratic, cu toată forța libertății conștiinței și a cuvântului plătite atât de scump, pentru a putea să o exercitați în continuare pentru dezvoltarea pașnică a țării voastre.

Democrația înseamnă libertatea de expresie acordată și punctelor de vedere pe care nu le împărtășești. Înseamnă, de asemenea, opoziția față de intoleranță și ignoranță, practicată cu vigoare și vigilență, dar fără violență și fără a recurge la mijloace care neagă procesul democratic. Ceea ce se întâmplă în Piață este însăși democrația în acțiune – indiferent de rezultatul alegerilor din 20 mai.

«Trăiască libertatea, trăiască democrația».

Semnatari: Fleur Adcook, poetă și traducătoare, Paul Bailey, romancier, Lesley Chamberlain, scriitor, Jane Cooper, poetă (SUA), Wendy Cope, poet, Michael Donaghy, poet, Carol Ann Duffy, poet, Allen Ginsberg, poet (SUA), Peter Glassgold, poet (SUA), Richard Holmes, biograf, Christopher Hope, romancier (Africa de Sud), Peter Jay, poet și traducător, Francis King, romancier, Stanley Kunitz, poet (SUA), Ivan V. Lalic, poet (Iugoslavia), Peter Levi, poet și director literar în Consiliul Artelor din Marea Britanie, Peter Porter, poet, Bernice Rubens, romancier, Daniel Weissbort, poet și traducător, Michael Hamburger, poet și traducător, Tom Stoppard, dramaturg.

Vineri, 18 mai”.

Sursa: „Contrapunct”, nr. 21, 25 mai 1990, p. 3.