„E greu de precizat ce urmăresc cei 49 de universitari timișoreni prin constituirea asociației «Solidaritatea universitară», rod al «gândirii» lor «multilateral dezvoltate» în urma evenimentelor de la 13-15 iunie a.c.

Într-o declarație plină de greșeli statistice, cei 49 de la Universitate, Institutul Politehnic «Traian Vuia», Institutul de Medicină, Institutul Agronomic cer Parlamentului României «să devină garantul libertăților democratice, ai drepturilor omului și apărător al legalităților». Acesta, după ce inserează o sumedenie de acuzări la adresa Televiziunii, a Guvernului și populației civile, luând cu «fermitate» apărarea opoziției, cum că «Guvernul face afirmații nesusținute de dovezi!». «Ca profesori-se spune în declarația către Parlamentul României, publicată, nici că se putea altundeva decât în ziarul de scandal Timișoara – nu putem accepta pătrunderea elementelor necontrolate în instituțiile de învătământ».

Dar eu vă întreb, stimați 49 dascăli universitari timișoreni, ca profesori, ați fost de accord cu promiscuitatea, cu manipularea tinerilor fără ocupație, cu autoînjosirea unor oameni de cultură acolo, în Piața Univerității din București și de ce nu și din Timișoara, că și aici am avut o… golaniadă? Ați fost de accord cu un d-alde Dincă, recidivist politic, Marian Munteanu, consecvent incitator al studenților si Nica Leon, vehement distrugător de bunuri obștești? Aceștia, cu toții, n-au făcut altceva decât au instigat la violență și ură și chiar coautorii unei lovituri de stat. Ce nu vă convine, stimați domni universitari timișoreni, în număr de 49? Dacă câștigau alegerile alte formațiuni politice, tot așa v-ați fi ridicat glasul? Mă-ndoiesc!

«Apărarea» pe care o…asigurați tinerei noastre democrații e periculoasă, stimați 49 de universitari timișoreni, mai ales că e susținută cu tărie asupra opoziției care ar fi «victima» principal și nu Capitala cu toate instituțiile ei incendiate. De ce nu ați protestat imediat? Ați stat, ați meditat și apoi ați luat «ideea» de dezbinare a intelectualității de muncitorime. Iată că dv. asta faceți acum. Sub nici o formă nu o întăriți și opinia cinstită din Timișoara și din țară nu vă zice «ce oameni grozavi sunt aceștia»!

Îmi pare rău de un singur lucru: că pe lista unde sunt înșirate nume, am întâlnit printre cele 49 și unele deosebit de cunoscute și apreciate, ca a dlui prof. Eugen Todoran de la Universitate, cap de listă, a dlui rector al Institutului de medicină, dr. Mihai Dragomirescu, a dlui dr. Radu Moga-decanul Facultății de Medicină Veterinară și atâția alții, care, cred eu, fie că din pură credință, fie atrași într-o cursă de rea credință, au subscris la această declarație oficială, direcționându-și întreaga energie mai mult asupra zilelor de 14-15 iunie și neuzând cu vehemență populația civilă, venită în ajutor.

Ș-apoi, cât de universitari păreți, la urma urmei tot oameni sunteți și fiți fără de teamă că dl președinte Ion Iliescu a JURAT credință acestui popor și că va APĂRA democrația. Vă place sau nu, asta e!

Sofia LUGOJANU”.

Sursă: „Dimineața”, 30 iunie 1990, p. 4.

[Cristian Dumitrescu]