„Având în vedere evenimentele recente din Piața Universității și dorind dezamorsarea crizei, am stabilit următoarea platformă comună:

  1. Punerea în discuție C.P.U.N. (convocat într-o sesiune extraordinară televizată integral, la o oră de maximă audiență) a punctului 8 din Proclamația de la Timișoara și art. 10. al. 2 din Legea Electorală.
  2. Cerem Președintelui C.P.U.N. să-și retragă în mod public etichetările defăimătoare făcute la adresa demonstranților; îi cerem să recunoască, tot public, faptul că problemele ridicate de manifestanți sunt în directă legătură cu grava criză prin care trece țara noastră. Apărută spontan, demonstrația din Piața Universității este un efect al acestei crize, iar nu cauza care a creat-o.
  3. Abrogarea de urgență a Decretului 473/1977 și scoaterea R.T.V.R. de sub controlul Guvernului. Propunem trecerea radioteleviziunii sub controlul unei Comisii din care să facă parte reprezentanți ai C.P.U.N., ai sindicatelor, grupurilor independente și Președintelui R.T.V.R.; această comisie să fie responsabilă în fața viitorului Parlament.
  4. Îl invităm pe dl. Ion Iliescu să prezinte în mod public poziția sa actuală în legătură cu:
  5. Activitatea pe care a desfășurat-o în cadrul U.T.M., P.M.R. și P.C.R. precum și
  6. Aprecierea pe care o face astăzi despre aceste organizații.
  7. Solicităm demiterea generalului Chițac (vinovat de ordonarea represiunii din 24 aprilie) și a generalului Diamandescu (vinovat de dezinformarea C.P.U.N. și a opiniei publice); în acest sens propunem:
  8. Ministerul de Interne să nu mai depindă de Guvern și să treacă sub controlul Parlamentului;
  9. Să aibe în fruntea sa un civil.
  10. Prezentarea imediată a întregului adevar despre evenimentele din 16-22 decembrie (Timișoara), 21-22 decembrie, 12 ianuarie, 28-29 ianuarie, 16 februarie (București), 18-20 martie (Tîrgu Mureș), 24 aprilie (București).

Considerăm că actualmente toate forțele politice trebuie să își exprime, în  mod explicit, poziția față de spiritul Proclamației de la Timișoara. Respectul față de toate punctele de vedere sincere și democratice exprimate constituie însăși esența democrației.

ASOCIAȚIA «21 DECEMBRIE»

«GRUPUL INDEPENDENT PENTRU DEMOCRATIE»

FORUMUL ANTITOTALITAR ROMÂN

ASOCIAȚIA «16-21 DECEMBRIE»

«ALIANȚA POPORULUI»”.

 

Sursa: „22”, 4 mai 1990, p. 10.

[Francesca Savu]