„Am aflat cu stupoare și în același timp cu satisfacție de faptul că redactarea faimoasei Proclamații de la Timișoara îi aparține direct unui domn pe nume George Șerban, ex-asistent la Catedra de științe sociale și politice de la Institutul Politehnic din Timișoara și ex-redactor șef al revistei FORUM Studențesc înainte de Revoluție. Și atunci mi-am pus întrebarea: Cine ești d-ta dle George Șerban? Uite, eu personal, am această ambiție! Și pentru că d-tale nu am cum să-ți pun întrebarea aceasta în ziarul ce-l servești, «Timișoara», am apelat la bunăvoința ziarului bucureștean «Dimineața».

Am aflat între timp eu niște date amintite mai sus, care-mi sunt suficiente pentru a-mi da seama și a informa opinia publică cine esti d-ta dle Șerban George?

Deci, ai fost comunist, care ai strigat în gura mare studenților de la Politehnică despre politica P.C.R, despre ex-conducatorul «nostru iubit» de atunci, am aflat că erai și tare «mândru» (se vede și azi) în vremurile d-tale de glorie. Cei ce te cunosc sunt foarte mulți și cred că n-ar strica să alcătuim chiar o pagină despre portretul moral și intelectual al lui George Șerban! Dar vezi, dle Șerban, vremurile se duc; vin altele. Zău așa, vorba dlui Dinescu, chiar ai devenit dintr-o dată opoziționistul FSN și în special al lui Ion Iliescu? Te cred pe cuvânt că te-ai putut lepăda de mascarada comunistă, dar atunci de ce nu-l credeți și voi cei de la Societatea și ziarul «Timișoara» pe dl. Ion Iliescu că , he he he, de mult nu mai e comunist.  Chiar așa pe voi să creadă toată lumea, dar voi să nu credeți pe nimeni!

Este curioasă întorsătura d-tale, dle George Șerban-de la comunist la liberal. Se vede că liberalii, după atâta ilegalitate, duc lipsă de ideologi. Și te-au găsit pe d-ta care să redactezi proclamația aceasta nenorocită, sigur nu sub semnul liberalilor, ci susținut de ei, de penețiști. Ne mirăm cu toții, timișoreni cu capul între umeri, ce vă mai trece prin minte: veghe de protest în fața catedralei, de au râs și curcile de noi, de fel de fel de apeluri trimise de sus, iar acum, organizați o mare adunare cu toți cei care vă susțin proclamația, cu gândul de a forma «marea alianță națională». Și pe cine speriați cu asta! Noi suntem mulți, dle Șerban, cărora nu ne este teamă de nimic din ceea ce faceți.

Ați mai făcut și alte năzbâtii în ziua de Sfântul Gheorghe. Fiind în aceeași clădire cu FSN (ghinion nemaipomenit), ați trimis doi tipi care spuneau că-s din Cluj și care au început un scandal monstru la sediul FSN că, de, această organizație nu aderă la Proclamația de la Timișoara? Tot în acea zi ați trimis o femeie turmentată, pentru același scop, care susținea că este trimisă cu ziarul «Timișoara». Ce să-i faci, bețivul spune tot adevărul. Oamenii d-tale, dle Șerban, au rupt și rup continuu toate firmele FSN. Spun toate, pentru că s-au pus până acum câteva. Chiar așa de civilizați sunteti?

Aș vrea să închei în a vă solicita și sunt sigur că domnii de la ziarul «Dimineața» vă vor pune la dispoziție coloanele ziarului pentru a ne spune cine sunteți cu adevărat. Ar fi interesant și pentru timișoreni și pentru cei din țară care nu cunosc adevărul adevărat. Și mai ales cauza pe care o susțineți. Chiar nu vedeți că acest comunism pe care l-ați imprimat pe unul din manifestele liberale «Acum ori niciodată» (este un citat din proclamație), e înmormântat de mult ?

Zău, dle George Șerban, respectați-mi curiozitatea și spuneți cine sunteți: Vă vom crede, vă vom ierta. Chiar acum în ceasul al doisprezecelea. Dar fiți demn și civilizat. Eu nu discut decât cu oameni civilizați.

Sofia Ardelean”.

Sursa: „Dimineața”, 3 mai 1990, p. 4.

[Cristian Dumitrescu]