,,Biroul de presă al Guvernului este autorizat să facă următoarea precizare:

În cursul evenimentelor din 13-15 iunie a.c. organele guvernamentale în drept nu au constatat în timpul cercetărilor că în sediile Partidului Național Liberal din București s-ar fi aflat obiecte și documente care să contravină normelor legale privind desfășurarea activității partidelor politice.

Totodată, guvernul este dispus să acorde tot sprijinul său partidelor, organizațiilor și asociațiilor politice și neopolitice a căror activitate a fost întreruptă în perioada 13-15 iunie pentru a-și relua funcțiunile în baza statutului legal aprobat de justiție. Activitatea lor neîngrădită constituie o garanție a exprimării libere a opiniilor politice și cetățenești, altfel decât prin confruntări de stradă, care pot degenera în manifestări de violență.

Iată, în fine, la o săptămână de la evenimentele sângeroase din 13-15 iunie, care au zguduit opinia publică din țară și din străinătate, primim prin Rompres (22 iunie, la ora 18) acest comunicat al guvernului care, implicit, mărturisește despre categorica lipsă de sens a devastării sediului PNL și a redacției ziarului nostru de către persoane civile fără nicio autorizare legală.

Opinia publică, dar mai cu seama, minerii investiți, peste noapte cu rangul de «forțe ale ordinii» trebuie să afle că tot ce s-a spus sau s-a scris despre întreprinderi și implicări subversive ale P.N.L. («Adevărul», «Azi», «Tineretul liber», etc.) reprezintă minciuni sfruntate, afirmații iresponsabile ale căror autori, în mod normal, nu ar mai avea dreptul să se manifeste în presă.

Nici un membru sau simpatizant al P.N.L. nu a inițiat sau sprijinit în vreun fel acțiunile și atrocitățile comise în zilele de 13, 14 și 15 iunie. Din nefericire, ca mulți alți cetățeni nevinovați, partide sau asociații, am fost în postura de victime, agresați fizic și puși în imposibilitatea de a ne desfășura o activitate firească în cadrul, pentru noi sfânt, al legalității și respectului față de drepturile cetățenești.

Guvernanții țării ne rămân datori cu răspunsul la întrebarea cum a fost posibil să apară în istoria României aceste trei zile. Există garanții că un asemenea coșmar nu se va mai repeta?

Vladimir SIMON”.

Sursa: „Viitorul”, 26 iunie 1990, p. 1.

[Anca Aldescu]