„COMUNICAT

al manifestanților

din Piața Universității

Pentru evitarea escaladării tensiunii și neînțelegerii:

Pentru instaurarea în țară a unui climat de înțelegere și stabilitate:

Pentru ordine democratică de drept:

CEREM:

 

 1. Adoptarea ca amendament la legea electorală a punctului 8 din Proclamația de la Timișoara.
 2. Formarea unei comisii pentru epurarea guvernului, justiției și procuraturii de cadrele comenclaturii comuniste. Această comisie va fi formată din reprezentanți ai grupurilor independente, ai sindicatelor și din personalități independente ale vieții publice:
 3. Asigurarea liberei circulații a informațiilor prin:
 4. Abrogarea decretului 473, prin care se subordonează guvernului televiziunea și radioul.
 5. Autorizarea funcționării posturilor independente de radio și televiziune.
 6. Emiterea unei legi democratice a presei și încetarea presiunilor administrative și de altă natură exercitate în prezent asupra acestei.
 7. Legiferarea drepturilor sindicale în concordanță cu Convențiile Internaționale; desfințarea structurilor UGSR și atribuirea patrimoniului acestuia noilor sindicate.
 8. Legiferarea unei reale autonomii universitare.
 9. Adoptarea imediată a proiectului de Decret lege privind modificarea art. 226 alin. 3 din codul de procedură penală, permițând astfel ca urmărirea în justiție a militarilor din MI și MApN, vinovați de săvârșirea represiunii din decembrie 1989, să se desfășoare potrivit regulilor comune aplicate oricăror categorii de infractori.
 10. Formarea unei comisii de anchetare urgentă a violențelor și a altor abuzuri săvârșite de organele de ordine după 22 decembrie 1989, cum ar fi: reținerea fără respectarea procedurii legale a unor persoane, molestarea manifestanților pașnici în dimineața zilei de 24 aprilie a.c. și folosirea de mijloace ilegale împotriva acestora.
 11. Adaptarea decretelor-lege privind ajutorarea victimelor represiunii din decembrie 1989, propuse de Asociația „21 Decembrie” din București.
 12. Demisia imediată a actualului ministru de interne.

  

Manifestația va continua până la adoptarea și soluționarea cererilor formulate în prezentul comunicat”.

 Sursa: „România liberă”, 28 aprilie 1990, p. 3.

[Francesca Savu]