„În data de 9 mai a.c. grupul de reprezentare a Alianței a dat un comunicat prin intermediul Televiziunii române, în care a propus ca dialogul cu domnul Ion Iliescu,  președinte al CPUN, să aibă loc în ziua de 10 mai, deci în preziua ședinței CPUN. Întrucât această propunere a rămas fără raspuns, grupul de reprezentare al Alianței ține să aducă la cunoștiință opiniei publice următoarele:

1. Deși se convenise ca dialogul să fie purtat cu un grup format din reprezentanții Alianței Naționale pentru Proclamația de la Timișoara și ai manifestanților din Piața Universității, comunicatul dat publicității de purtătorul de cuvânt al domnului Ion Iliescu în seara zilei de 9 mai falsifică realitatea, afirmând că s-ar fi stabilit deja începerea dialogului sâmbătă 12 mai și numai cu reprezentanții organizațiilor din Piața Universității. Aceasta constituie o nouă diversiune cu scopul dezbinării opoziției.

2. Amânarea dialogului sub diferite pretexte constituie încă una din numeroasele manevre la care se pretează autoritățile provizorii în schimbul blocării procesului revoluționar de democratizare a societății românești. S-a dovedit astfel, încă o data, că cei care doresc într-adevăr reconcilierea națională și stabilizarea situației politice în România suntem noi și nu domnul Ion Iliescu cu Frontul Salvării Naționale. Refuzurile, amânările, dezinformările, instigările, calomniile fac parte din strategia tipică a regimurilor comuniste.

3. Trecând peste toate acestea și punând mai presus de orice nevoia de liniște și stabilitate a țării, cerem ca dialogul cu domnul Ion Iliescu și reprezentanții guvernului să aibă loc sâmbătă, 12 mai, orele 19 în sala de conferință a hotelului București șă să fie transmis în direct la televiziune. Noi nu avem nimic de ascuns! Cerem, de asemenea, ca presa să fie admisă la începutul dialogului, iar la sfârșitul acestuia să aibă loc o conferință de presă cu participarea ambelor delegații.

4. Componența delegației noastre, în ordine alfabetică, este următoarea: Gabriel Andreescu, Ana Blandiana, Constantin Dumitrescu (purtătorul de cuvânt), Florin-Gabriel Mărculescu, Dorel Mihiț, Marian Munteanu (reprezentant al manifestanților din Piața Universității), Vasile Popovici, George Șerban și Stelian Tănase. Acestora li se adaugă cameramanul Eugen Popescu.

GRUPUL DE REPREZENTARE A ALIANȚEI NAȚIONALE PENTRU PROCLAMAȚIA DE LA TIMIȘOARA Prin purtătorul său de cuvânt CONSTANTIN DUMITRESCU”.

Sursa: „România liberă”, 12 mai 1990, p. 3.

[Anca Aldescu]