„Guvernul României urmărește cu îngrijorare crescândă starea de sănătate a greviștilor foamei din Piața Universității.

De mai multe zile pe peluza din fața Teatrului Național s-au aflat și continuă să se afle în greva foamei un grup de persoane. Astăzi, se mai aflau în această situație, între alții: Anton Valentin, Dumitrescu Victor, Niculiță Gabriel, Cobzaru Purice Dorin, Constantinescu Ionel, Tăbăcaru Gheorghe, Bogdan Grădin, Poplitaru Ovidiu, Lungu Dănuț și Borza Marin.

Încă de la începutul acestei acțiuni, guvernul a fost preocupat atât de motivele care i-au determinat pe greviști să apeleze la această formă extremă de protest, cât și de starea lor de sănătate.

Guvernul a căutat să se informeze concret și să inițieze un dialog cu greviștii, dialog refuzat de mai multe ori și chiar împiedicat în mod violent de cei ce ocupă abuziv Piața Universității. În ziua de 22 mai, când s-au deplasat la fața locului secretarul general al Guvernului și ministrul Justiției au fost agresați violent de manifestanți, fiind puși în imposibilitatea comunicării cu greviștii. În acest caz: singura sursă de informare a Guvernului au rămas rapoartele zilnice primite de la echipele de asistență medicală puse la dispoziția celor din piață, echipe coordonate de ministrul adjunct al sănătății. Prin intermediul acestor rapoarte, Guvernul a urmărit zilnic starea de sănătate a greviștilor, ultimul buletin de analiză realizat în condiții de laborator evidențiind cote de glicemie nealarmante. Refuzului dialogului i s-a adăugat refuzul scris al celor ce fac greva foamei de a-și continua acțiunea într-un așezământ medical sub supraveghere de specialitate.

Respectul și credința în principiile democrației, în valoarea irepetabilă a fiecărei vieți omenești și neliniștea pe care o resimțim asistând la această acțiune ne obligă să căutăm cele mai diverse forme de salvare a vieții celor aflați în grevă.

Aflați în imposibilitatea de a acționa împotriva propriei lor voințe, vom face tot posibilul pentru a-i determina să iasă din această situație extremă. Cerem celor ce împiedică dialogul din motive politice să renunțe la această atitudine profund nedemocratică și periculoasă pentru greviști”.

Sursa: „Dimineața”, 31 mai 1990, p. 7.