„Asociația studenților Arhitecți face publică următoarea poziție față de evenimentele petrecute în dimineața zilei de 13 iunie 1990.

În dimineața zilei de 13 iunie 1990 Poliția Română în timpul acțiunii întreprinse în Piața Universității a pătruns în mod abuziv în incinta Institutului de Arhitectură Ion Mincu, București. Astfel, a fost încălcat teritoriul universitar fără a fi anunțată conducerea Institutului. De asemenea, în interiorul clădirii au fost forțate uși, constatându-se dispariția unor obiecte de valoare și dezordinea pe care polițiștii au lăsat-o în urma lor. În Institut se aflau studenții care lucrau la proiectul de diplomă și la proiectul de verificare. O parte dintre ei au fost molestați iar trei dintre ei au dispărut: ANDREEA MORĂRESCU, TEODORA MARIN și CĂLIN ALEXEI.

Cerem Ministerului Învățământului să ia atitudine față de aceste abuzuri împotriva Institutului de Arhitectură «Ion Mincu» București. Protestăm față de slăbiciunea Guvernului actual în rezolvarea problemelor legate de un dialog cu opoziția din stradă și indiferența cu care Guvernul înțelege să apere drepturile și libertatea cetățenilor indiferent de opțiunile lor politice. Protestăm împotriva manierei ceaușiste prin care Poliția Română a înțeles să-și facă datoria, conștienți în același timp să respecte legile țării și cele mai elementare drepturi ale omului în virtutea cărora ea ființează într-un stat pretins democratic.

CONSILIUL A.S.A.”.

Sursa: „Dreptatea”, 19 iunie 1990, p. 4.

[Vlad Mihăilă]