„Miercuri, 9 mai 1990

Ignorați la început, bătuți de «băieții» în albastru, jigniți în C.P.U.N de președintele acestuia, înjurați și calomniați în paginile publicațiilor «de bine», înfierați cu mânie proletară la televiziunea cu față (in)umană, «acceptați» la un dialog care nu a avut loc, golanii de la Universitate continuă cel mai lung miting din lume, cum s-a afirmat în cecurile presei internaționale. «Vor sânge, vor milioane de victime!», ne amenință un ziar isteric. Nu, tovarăși, fiți liniștiți (vorba lui Mircea Dinescu), nu vă vor capul. Ei luptă împotriva unei false ideologii, ÎN NUMELE CĂREIA au fost uciși, torturați și trepanați moral oameni. Sute de milioane. Și cea mai violentă formă de luptă a celor din Piața Universității este greva foamei pe care au declarat-o câteva zeci dintre ei. Mortificându-și trupul, ei sunt în continuare ignorați. Chiar și de unii medici. De bine, desigur.

Provocatorii sunt în continuare aplaudați. Unii, fiind recunoscuți, se bucură de un tratament special: sunt salutați conform regulamentului. Un «golan posac» îl deplânge pe un individ atletic, care întrebase arțăgos ce au cu «Frontu’»: «zău, dom’ căpitan, chiar așa, să vă amestecați cu golanii societății?» În alt loc se formează un culoar prin care trec patru «originali» care se interesează cine îi plătește pe manifestanți. Sunt aplaudați și îndemnați să citească ziarul «Azi», organ de dezinformare în masă. Se anunță că un grup de trandafiri mascați în «întreprinzători» strâng bani, chipurile pentru Proclamația de la Timișoara. Cei care îi recunosc sunt rugați să-i conducă în afara zonei «libere de neocomunism».

De la balcon vorbește Doina Cornea. Anunță că de joi, 10 mai, va declara greva foamei. Piața: «s-o facă Iliescu!». Doamna Cornea privește această acțiune nu atât ca protest politic, ci ca pe un act sacrificial menit a trezi conștiințele care încă mai dorm și a le ajuta să deosebească binele de rău și adevărul de minciună. «Te iubim», îi declară golanii iremediabil.

Un grup de oameni din toată țara – olteni, moldoveni, ardeleni – care au petrecut 10 zile în «Piața Libertății», cum o numesc ei, doresc să pornească un marș prin toată țara, pentru a prezenta casetele cu evenimentele din 21-22 decembrie 1989 și cu cele din aprilie-mai de la Universitate. Televiziunea începe să aibă concurenți. Ei nu se denumesc liberi. EI SUNT LIBERI.

Se citește un mesaj prin care 270 de salariați ai Institutului de Proiectări Hidroenergetice susțin manifestația din centrul Bucureștiului, odios manipulată. În continuare, se face cunoscut conținutul unui comunicat al agenției de presă U.P.L., în care se relevă că refuzul domnului Iliescu de a permite prezența unui cameraman la dialogul de marți 8 mai, a dus la suspendarea acestuia. Întrebare de 10 puncte: cine are de ascuns ceva?

Ia cuvântul un reprezentant al Ligii studenților din Institutul Politehnic București: «TOVARĂȘUL CONSENS este un președinte din ce în ce mai provizoriu. Vrem ceva stabil și fără emanație comunistă». «Vom propune o întâlnire cu domnul Roman chiar în Institutul Politehnic București. Fiind cadru didactic, locul domniei sale este în mijlocul studenților, nu în mijlocul domnișoarelor și doamnelor de la Întreprinderea de Confecții și Tricotaje București. Piața râde și aplaudă».

Se anunță organizarea la Focșani a unui miting de solidaritate cu golanii din zonele libere de neocomunism ale României. Moldova se trezește din coșmar!

Mulțimea din piață ascultă o înregistrare de la ultima conferință de presă a domnului Iliescu. Rețin o întrebare adresată de președintele provizoriu al C.P.U.N. unei ziariste: «Credeți că poliția doamnei Thatcher i-ar lăsa să stea așa, CA NEGHIOBII?». (referire la cei din Piața Golanilor). Mda, însă poliția britanică nu se confundă cu unii din polițienii noștri. Și nici doamna Thatcher cu…

Cineva de la Ploiești citează (nu știu cât de exact) din cuvântarea domnului Iliescu la mitingul F.S.N. din acest oraș: «ACTIVIȘTII Frontului sunt împiedicați și înjurați (…) să se confrunte acțiuni concrete (…) Să evităm violența de imagini» (doar?!) «Astfel de incidente și o asemenea ținută a presei îmi fac rău» (pe când interzicerea?) «Vom folosi pompierii2, «așezarea pe baze noi» etc. Cunoaștem din anii trecuți. Mai aflăm că la Ploiești, în zona și pe timpul mitingului F.S.N., circulația a fost oprită. Cunoaștem și asta. În Piață se strigă: «Uraaa!», «La al XV-lea congres, Iliescu reales».

George Lixandru, în numele unui grup de buzoieni, transmite celor din piață salutările golănești ale lor și ale redactorilor de la «Focuri vii». «În decembrie 1989 s-a dat corijența la democrație. Unii au trecut-o, alții nu. Și aceștia din urmă ne conduc».

Manifestanții vor ca singurele cozi din România să fie la libertate și democrație.

Vorbește Gheorghe Zamfir: «Faceți parte din mine așa cum și eu fac parte din voi».

Un golan stagiar are și el ceva de spus: «De ce șomerii din Occident cu care ne amenință propaganda nu vin să se bucure de binefacerile din Republica Fesenistă Română? Propunere: ziarele Adevărul și Dimineața să aibă ediții și în limbile de circulație internațională. Astfel, capitaliștii odioși, fără scrupule, care vor să ne cumpere țara, vor beneficia de informații. Și vor afla că nu ne vindem această țară. Să-i vedem cum se vor descurca fără noi!»

În piață se cântă «Imnul golanilor». Se sugerează ca la dialogul cu domnul Iliescu să fie prezentat doar textul acestui imn. Spune totul.

Asociația Națională pentru Proclamația de la Timișoara a propus celor trei candidați la președinție retragerea din cursa electorală, urmând ca la 20 mai să fie ales numai Parlamentul. Acesta își va putea desemna un președinte provizoriu. Se citesc declarații ale domnilor Rațiu și Câmpeanu. Fiecare se declară de acord, cu condiția ca și candidații să procedeze la fel. Piața: «Cinste lor» și apoi «ÎNCĂ UNUL! Așteptăm!».

ALEXANDRU GANEA”.

Sursa: „Dreptatea”, 11 mai 1990, p. 1, 4.

[Vlad Mihăilă]