„Acțiuni autorizate de președintele Iliescu și guvernul său, din ultimele zile, au lovit în inima democrației române. Atacuri organizate împotriva sediilor partidelor de opoziție și a ziarelor independente și atacurile împotriva personalităților politice care urmăreau țeluri democratice prin mijloace pașnice, de către muncitorii chemați în București de președintele Iliescu personal, amenință să readucă regimul autoritar în România.

Facem apel la președintele Iliescu și guvernul său să înceteze imediat orice acțiune împotriva procesului incipient de democratizare a României. În special ei trebuie să recheme de pe străzi pe toți acei muncitori autoorganizați în grupări violente («vigilantes)» și să-și ia în mod public angajamentul că aceștia nu vor mai fi încurajați să se reîntoarcă. El va trebui să garanteze public siguranța conducătorilor și membrilor tuturor partidelor politice și a celor care-și exercită dreptul legitim la expresie și dizidență și va trebui să redeschidă toate ziarele și publicațiile independente ale căror sedii au fost atacate în cursul zilei de joi. În continuare, insistăm ca președintele Iliescu și guvernul său se se angajeze într-un dialog cu partidele de opoziție și alte grupări, pentru a repara daunele aduse democrației române, cauzate de evenimentele din ultimele zile.

În așteptarea reinstaurării procesului democratizării Statele Unite au hotărât să sisteze orice ajutoare economice neumanitare care ar fi putut fi acordate României.

Ambasadorul Alan Green, care s-a aflat în această săptămână la Washington pentru consultări a primit instrucțiuni de a se reîntoarce la București pentru a comunica conducerii României gravitatea îngrijorării noastre legate de recentele evenimente ce au avut loc în România”.

Sursa: „Viitorul”, 21 iunie 1990, p. 4.