„La Brăila, în ziua de 5 mai, s-au petrecut evenimente deosebit de grave care pun în pericol ordinea publică și siguranța cetățenilor țării. Ele se adaugă unui șir neîntrerupt de violențe și agresiuni efectuate în diverse județe împotriva sediilor și militanților Partidului Național Liberal.

Agresiunea de la Brăila a depășit nivelul de până acum. În încercarea de a mă suprima pe mine s-a atentat la viața domnului Mailat, membru al delegației care mă însoțea și care a fost confundat cu mine.

Privitor la aceste fapte, comunicatul dat de Ministerul de Interne în ziua de 6 mai nu corespunde realității, fiindcă la Brăila nu a existat o manifestație politică la care ar fi participat 3000 de persoane, ci o încercare făcută de circa 400 de oameni de a împiedica reuniunea P.N.L. care a avut loc în sala cinematografului Republica.

În acest grup se găseau circa 150 de persoane cu atitudini foarte violente și provocatoare, din care la ieșirea mea din sală, vreo 20-30 de agresori au încercat să mă lovească. Numai intervenția unui tânăr jurnalist care mă însoțea a oprit mâna unui criminal care din spate ridicase o piatră ca să mă lovească. Rănirea gravă a domnului Mailat s-a produs la câteva minute după plecarea mea. El a scăpat cu viață numai după ce agresorii s-au convins că nu era Radu Câmpeanu.

Asemenea fapte deosebit de grave trebuie condamnate cu cea mai mare severitate dacă vrem ca în România să se instaureze un regim de drept care să garanteze libertatea și securitatea tuturor.

Totodată ele pun în pericol desfășurarea campaniei electorale și, pe care de consecință, legitimitatea alegerilor.

În această situație, tensiunea creată în țară nu poate să scadă dacă guvernul nu va lua de urgență măsurile necesare pentru menținerea ordinii publice și pentru garantarea securității și libertății de exprimare și de mișcare a reprezentanților tuturor partidelor politice.

În legătură cu încercarea de omor de la Brăila, cer Ministerului de Interne să facă o anchetă serioasă și eficace pentru ca făptașii și instigatorii să fie pedepsiți conform legii.

Cer, de asemenea, Domnului Președinte al C.P.U.N. și Domnului Prim Ministru să condamne fără rezerve printr-o declarație publică faptele petrecute.

Cer, în același timp, conducerii centrale și județene Brăila ale F.S.N. să se desolidarizeze de aceste acte și să le condamne în mod clar.

Sunt convins că răspunsul corect dat solicitărilor de mai sus va contribui în largă măsură la restabilirea liniștii, fără de care campania electorală va fi imposibilă și alegerile compromise în mod definitiv.

Vicepreședinte C.P.U.N.

Candidat la președinția Republicii,

RADU CÂMPEANU”.

Sursa: „Viitorul”, 10 mai 1990, p. 1.

[Vlad Mihăilă]