„Redactorii ai Rompres au solicitat, după încheierea ceremoniei de învestire a președintelui României, declarații domnilor Radu Câmpeanu și Ion Rațiu, care, după cum se știe, au candidat la președinția țării. Iată aceste declarații:

Radu Câmpeanu – Deocamdată înțeleg să am relații juste, civilizate cu președintele Ion Iliescu, relații pe care le-am considerat totdeauna, ca fiind necesare într-o democrație reală, într-o democrație pe care vrem s-o instaurăm în România. Adversitatea de păreri, distanța de păreri aproape că nu am văzut-o după discursul domnului Ion Iliescu. În calitate de președinte al Partidului Național Liberal, de vicepreședinte al Senatului, mă voi situa pe o poziție constructivă, așa cum am făcut întotdeauna, dar nu mi s-a propus și nici nu este încă de presupus că mi se va propune o colaborare.

Ion Rațiu – Garantez că voi fi un loial colaborator al președintelui Ion Iliescu în a promova democrația în România, indiferent de unde vine. Dacă domnul Iliescu va promova democrația mă va găsi alături. Dacă domnul Roman, în administrarea puterii executive a acestei țări, va lua măsuri care vor promova democrația, eu voi fi alături de el și întregul nostru partid va fi alături de ei.

Când am venit în țară nu m-am gândit la o competiție pentru președinție, dar m-am gândit că voi fi ales deputat în urbea mea natală și iată-mă deputat de Clu, care include și Turda, urbea mea natală. Mai departe nu mă gândesc, depinde de evenimente. Principiile pe care domnul președinte Ion Iliescu le-a enunțat astăzi, întreaga cuvântare a fost înțeleaptă, conciliantă, cu o singură excepție: felul cum a prezentat evenimentele de săptămâna trecută. Este injust, incorect. Dacă această incorectitudine reprezintă o măsură a veracității întregului discurs, atunci, bineînțeles, sunt nemulțumit. Vreau însă, să-i acord toată încrederea domnului președinte, și sper că se va ține de cuvânt pentru a aduce această țară spre democrație, spre progres, spre bunăstare. (Rompres)”.

Sursa: „Adevărul”, 21 iunie 1990, p. 3.