„25 aprilie 1990 – ora 9.00 – Piața Universității. Grupul manifestanților în număr mai mic (circa 500) este egalat de o forță ostilă acestuia. Față în față, două tabere.

Manifestația care a început duminică 22 aprilie continuă și acum. Apogeul a fost seara de 24 aprilie, în piață se aflau circa 25.000 de manifestanți. În jurul orei 18.00 acestora li se alătură «Liga studenților».

Am consemnat, în exclusivitate, câteva declarații; principalele revendicări sunt:

– abrogarea Decretului 473/1976;

– declararea «Proclamației de la Timișoara» ca Proclamație a țării;

– democratizarea reală a vieții economice, politice și sociale.

Dl. Ion Andronescu, începând cu data de 22 aprilie până la această dată, nu a părăsit niciun moment manifestația, fiind unul dintre principalii conducători; a declarat: «în data de 24 aprilie ora 5.30, baricada formată în Piața Universității, a fost dărâmată din ordinul dl. general Chițac, de către organele Poliției. Sub comanda directă a dânsului, erau doi ofițeri superiori, pe care nu i-am cunoscut. Odată cu dărâmarea baricadei, polițiștii au început să lovească cu bastoanele și picioarele manifestanții, provocându-le leziuni și, împingându-i spre străzile Batiștei și 13 Decembrie, i-au urcat în dubele poliției».

Doamna Mariana Rădoi, studentă anul II la filologie: «în dimineața zilei de 24 aprilie, mergând spre facultate, am văzut în Piața Universității, cum erau împrăștiați, de către Poliție, manifestanții. Ajunsă la facultate, am comentat evenimentele și indignați, am hotărât să venim să susținem, atât pe manifestanți, cât și revendicările lor juste».

Dl. Dumitru Dincă, ne-a declarat că este liderul «Ligii pentru drepturile omului și redobândirea demnității» și militează pentru: «democratizarea reală a vieții politice, economice, sociale, pentru amânarea alegerilor, pentru TVR cu adevărat liberă, pentru a se putea informa corect țara, despre realitățile politice».

Referitor la arestarea dânsului, ne-a declarat: «eu nu am fost arestat, ci, pur și simplu, am fost răpit de trei civili și plimbat la câteva circumscripții de poliție. Am avut impresia că jucam într-un film cu mafioți. Am fost eliberat sub presiunea maselor. Nu s-a schimbat nimic între actuala Poliție și fosta Miliție. Aplică aceleași metode».

Dl. Octavian Rădulescu – fost deținut politic, a declarat: «noi luptăm până vom reuși să eliminăm definitiv comunismul din țară. Este dreptul nostru legitim, pentru acest lucru s-a luptat și nu pentru înlocuirea unui comunism cu un neocomunism. Voi lua contact cu toate organismele și comisiile internaționale din lume, pentru a colabora în vederea urmăririi și prinderii tuturor criminalilor naziști și comuniști».

S-a manifestat toată noaptea, lozinca «Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă» era leit-motivul care a solidarizat manifestanții. În acest moment manifestația continuă.

T. DÂRLEA”.

Sursa: „Viitorul”, 26 aprilie 1990, p. 2.

[Diana Tița]