În luna iunie a anului 1990 a apărut un articol-serial, în șase numere din ziarul „România liberă”, despre violențele din timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. În special, au fost amintite faptele înfiorătoare petrecute cu manifestanții ținuți în detenție la Măgurele, în localitatea din apropierea Bucureștiului. Dacă ar fi fost doar ținuți în detenție și tot ar fi fost o problemă, prin modul în care s-a petrecut arestările, dar cele petrecute acolo sunt peste imaginar și de tristă amintire.

.

„eram bătuți atunci când solicitam să mergem la o toaletă”

„Eram circa 300 de persoane, ținuți cu fața la perete, cu mâinile la ceafă. Erau loviți oamenii și acolo. Și eu am primit ciomege și bastoane, precum și bocanci. În aceste prime momente, orice încercare de a explica ceva a fost zadarnică”.

„La interogatoriu, din câte am înțeles, anchetatorii dispuneau de niște filme video din Piața Universității din ziua de 13 iunie. Fuseseră făcute de Ministerul de Interne și de Televiziune. Se scoseseră poze de pe aceste filme. Dacă apăreai în ele, rămâneai acolo”.

„La Măgurele am mai stat cu mâinile la zid. Ne loveau când ieșeam la toaletă. Dar erau și soldați care se certau cu ceilalți, spunându-le să nu ne mai lovească. Momentul în care au venit minerii a fost cel mai greu. Eu eram cu un ochi închis, foarte amețit. Aveau bâte, lanțuri”.

„O bună parte dintre declarații se referă, evident, la modul în care cei arestați și transportați la Măgurele – loc care, iată, intră în istorie cu o tristă faimă – au fost torturați moral și fizic. Este cu neputință să le satisfacem tuturor dorința de a relata adevărul în toate detaliile lui”.

.

Vă invităm să descoperiți și această parte de istorie postcomunistă,  a Fenomenului Piața Universității și Mineriadei 13-15 iunie 1990, prin intermediul mai multor interviuri prezentate în ziarul „România liberă” în perioada 22-28 iunie 1990.

.

(22 iunie 1990) „Infernul se numește Măgurele (I)ˮ

(23 iunie 1990) „Infernul se numește Măgurele (II)ˮ

(24 iunie 1990) „Infernul se numește Măgurele (III)ˮ

(26 iunie 1990) „Infernul se numește Măgurele (IV)ˮ

(27 iunie 1990) „Infernul se numește Măgurele (V)ˮ

(28 iunie 1990) „Infernul se numește Măgurele (VI)ˮ