„Vineri, 25 mai, televiziunea română ne-a produs o mare, mare dezvăluire: anularea emisiunii de la ora 21,55, intitulată «Dosarele istoriei. Interviu cu Mihai I de Hohenzollern», realizată de «apropiatul» Coroanei, cunoscutul realizator de emisiuni «șoc», Vartan Arachelian! De fapt, prea rău nu ne-a părut, întrucât emisiunea era o reluare, care, după difuzarea pe post, stârnise mari nemulțumiri în rândul telespectatorilor!

Dacă pentru telespectatori înlocuirea programului nu a produs o supărare generală, pentru dl. V. Arachelian, această renunțare «benevolă» ne-a dezvăluit un chip încrâncenat și o privire «dură», însoțite de o scurtă «declarație de război», adresată tuturor celor care au avut îndrăzneala să-l critice (vizavi de modul de realizare a emisiunii cu pricina)! Care sunt «motivațiile» d-lui V.A., datorită cărora n-a mai reluat, pe micul ecran, interviul cu ex-regele României? În principal, sunt două. Ascultați-le și vă minunați de «viziunea» critică și deductivă a omului, întors de curând, dintr-o călătorie în Elveția:

  1. Atacul presei feseniste (în urma difuzării interviului);
  2. Amenințările și avertismentul, date de securiști d-lui V.A. Indicând «clar» telespectatorilor forțele care se opun bunelor și patrioticelor intenții ale sale, Vartan Arachelian și-a cerut scuze, nu înainte de a aduce… acuze chiar TVR!: «Datoria TVR este de a încuraja lucrarea din Piața Universității, pentru o reconciliere național»(!!)

Din hotărârea fermă cu care ne.. blama dl. Vartan Arachelian, s-a putut vedea limpede că, din țara cu peste 200 de lacuri glaciare și până în Piața «Golania», nu e decât un pas..

(G. Z.)”.

Sursa: „Azi”, 30 mai 1990, p. 2.