Din articolul „Domnul Ion Iliescu se adresează țării” a fost reprodusul pasajul în care Ion Iliescu își exprima propriile păreri despre Fenomenul Piața Universității și Mineriada din 13-15 iunie 1990.

„[…].

Însă așa cum au arătat evenimentele grave petrecute săptămâna trecută, anumite grupuri politice extremiste, minoritare, par să considere acest lucru drept o amenințare. Pe 13 iunie au fost atacate și devastate unele instituții de stat; au fost înregistrate pierderi de vieți omenești și am avut un număr mare de răniți; au fost  produse daune materiale considerabile. Există numeroase elemente care ne îndreptățesc să vorbim de o acțiune premeditată, organizată și coordonată potrivit unui scenariu al destabilizării. Reacția generală a organelor de ordine, ca și coordonarea la nivel informativ între unitățile poliției și cele militare au fost necorespunzătoare. Conducerea statului și guvernului a fost pusă în fața unei provocări directe, fără a-i putea face față în mod eficient. În aceste condiții a fost emis apelul adresat populației de a veni în sprijinul autorităților, apel la care au răspuns masiv cetățeni ai Capitalei și din alte județe, inclusiv minerii sosiți din diferite colțuri ale țării, aceștia ajutând la deblocarea Pieței Universității, în colaborare cu organele Primăriei, de resturile autovehiculelor carbonizate, pentru a o putea reda traficului. Din păcate, în zilele de 14 și 15 iunie, în procesul de restabilire a ordinii publice s-au înregistrat excese, violarea unor instituții, a unor sedii de partide și a unor locuințe, molestări ale unor cetățeni care nu aveau vreo legătură cu evenimentele din perioada precedentă. Ne disociem fără echivoc de toate acțiunile care au ieșit din cadrul legal. Toate acestea fac obiectul unei anchete amănunțite (inclusiv parlamentare).

Privite din perspectiva celor câtorva zile care s-au scurs, evenimentele din 13 iunie apar ca o adevărată rebeliune, ca o acțiune antistatală organizată, care a urmărit discreditarea internă și externă a conducerii politice a țării, aleasă legitim și democratic. A înlocui procesul democratic cu anarhia și dictatul străzii este inadmisibil! Pe baza concluziilor desprinse din analiza evenimentelor respective, statul va trebui să-și întărească în viitor atât cadrul legal, cât și forțele de ordine, evitându-se astfel apelul la forme inadecvate de menținere a ordinii publice, conferind cetățenilor liniștea și siguranța de care au atâta nevoie.

Reacția internațională la evenimentele petrecute în România a fost, în cea mai mare parte, negativă, oprindu-se cu precădere asupra acțiunilor din zilele de 14 și 15 iunie a.c. Acuzațiile aduse – conform cărora autoritățile ar fi înăbușit brutal o demonstrație antiguvernamentală pașnică și ar fi urmărit suprimarea opoziției – sunt nu numai neraționale, dar și nefondate și neconforme cu realitatea. Sperăm și contăm pe formarea unei opinii finale cuprinzătoare, pe o apreciere obiectivă a faptelor și pe sprijin din partea comunității internaționale, în efortul nostru de a continua, cu toată hotărârea , proecesul de lichidare a urmărilor regimului totalitar, de democratizare politică și modernizare economică a țării. Reînnoirea României nu poate fi gândită în afara unei conexiuni tot mai largi cu democrațiile de veche tradiție”.

Sursa: „Adevărul”, 21 iunie 1990, p. 1, 3.