„Paris. «Guvernul francez consideră că menținerea acțiunilor de cooperare, destinate să contribuie la introducerea ideilor de pluralism, de echilibru al puterilor și respect al drepturilor omului în viața socială și politică română se impune mai mult decât oricând pentru poporul român însuși» a spus Edwige Avice, ministru delegat la Ministerul de Externe în fața Adunării Naționale, transmite AFP. «Nimic din ce s-a petrecut recent nu este scuzabil, dar știm bine că nu se trece peste noapte de la arbitrariu la democrație» a arătat Avice, constatând că «alegerile libere (ce s-au desfășurat în România) nu sunt contestabile în rezultatul lor».

Praga. Lubos Dobrovsky, reprezentant al Ministerului federal al Afacerilor Externe al Cehoslovaciei, i-a remis ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al României la Praga, Ion Ciubotaru, o scrisoare a președintelui cehoslovac, Vaclav Havel, adresată președintelui român, Ion Iliescu – relatează agenția CTK. În scrisoare este exprimată consternarea în legătură cu valul de violențe și arestări din România. În scrisoare se subliniază că dacă dorim să facem parte din comunitatea unor țări libere, care colaborează între ele, într-o Europă nouă, atunci este necesar ca toate problemele să fie soluționate  cu răbdare, cu rațiune, și prin mijloace pașnice, respectându-se pe deplin drepturile fundamentale ale omului și cuceririle democratice, V. Havel își exprimă speranța că președintele Iliescu poate să contribuie la soluționarea politică a crizei și la consolidarea prestigiului internațional al României prin condamnarea categorică a violenței față de demonstranți și angajarea unui dialog național.

Roma. Cererile de zil politic prezentate zilele trecute îndeosebi poliției din localitatea Benevento de peste 100 de cetățeni români – dintre care aproape toți se află în Italia pentru a susține echipa națională de fotbal a României cu prilejul Campionatului mondial – sunt în prezent analizate de către o comisie specială. Un număr neprecizat de cetățeni s-au adresat polițiilor din alte localități din sudul Italiei pentru a solicita prelungirea vizei lor de ședere în italia, așteptând să vadă ce se întâmplă în România. Dintre românii sosiți în Italia, mulți sunt din București și Timișoara, fiind în majoritate ingineri, tehnicieni și muncitori. Unul dintre ei, Catargiu Viorel, a declarat că este președintele organizației revoluționare «16 Decembrie», care luptă pentru apărarea drepturilor cetățenești în România. Primarul orașului Neapole, Pietro Lezzi, a declarat că a vorbit deja cu autoritățile locale pentru a asigura condiții de cazare celor care au solicitat azil politic (ANSA).

Unii dintre cei ce au prezentat cereri de rămânere în Italia au invocat faptul că dacă s-ar întoarce în patrie ar avea de suferit din motive politice, ceea ce, desigur, este o afirmație ridicolă”.

Sursa: „Adevărul”, 22 iunie 1990, p. 4.