„Moscova – Luând cuvântul la o conferință de presă la Moscova, șeful Direcției Informații a M.A.E. al U.R.S.S., Ghennadi Gherasimov, a relevat că, în perioada 13-14 iunie, la București au avut loc tulburări soldate cu victime omenești. Ele s-au produs imediat după alegerile parlamentare și prezidențiale, care au pus bazele formării instituțiilor de drept și democratice în România.

Diplomatul sovietic a relevat că România se confruntă cu numeroase dificultăți, legate de condițiile obiective ale tranziției de la regimul autoritar la adevăratul stat de drept, către care nu există o cale netedă, bătătorită. «Totodată, este evident – a subliniat el – că apariția unor noi dificultăți în viața politică internă a țării nu poate decât să o orienteze spre panta unor încercări dramatice».

«Totuși, în prezent parvin informații potrivit cărora situația din București se normalizează – a arătat G. Gherasimov. Sperăm că stabilitatea și transpunerea consecventă în viață a prefacerilor democratice vor fi asigurate».

ANTANANARIVO – În cursul unei conferințe de presă la Antananarivo la terminarea unei vizite în Madagascar, șeful statului francez François Mitterand a declarat: «Sufragiul universal s-a exprimat recent în România. Există aici o putere legitimă. Franța nu contestă această putere. Dar este evident că democrația se implantează dificil. Eu consider că guvernul român trebuie mai degrabă să adopte mijloacele normale care să-i permită îndeosebi să mențină ordinea publică fără să fie nevoie să recurgă la mijloacele care nu pot decât să sporească dezordinea, incertitudinile, și să ridice pe români unii contra altora. Toți românii trebuie să renunțe la violență dacă doresc să poată intra cu adevărat în cercul democrațiilor recunoscute ca atare», a adăugat președintele francez.

COPENHAGA – Reuniți la Copenhaga pentru conferința asupra disensiunii umane a CSCE, reprezentanții Statelor Unite, Danemarcei, Franței, Austriei, Elveției, Marii Britanii, Italiei, Spaniei și a Cehoslovaciei au evocat în intervențiilor lor în ședința plenară situația din România. Vorbitorii s-au declarat «viu preocupați» de evenimentele ultimelor 48 de ore care au însângerat capitala românească. Și au subliniat «urgența» primirii de «informații oficiale din partea guvernului român asupra situației din țară» – transmite agenția France Presse”.

Sursa: „Dimineața”, 17 iunie 1990, p. 1, 8.