Grupul pentru Dialog Social (GDS), prima organizație non-guvernamentală liberă înființată în România pe 31 decembrie 1989, este o asociație independentă, care și-a propus să apere și să promoveze valorile democrației, libertățile și drepturile omului.

În anul 2004, în semn de recunoștiință pentru activitatea desfășurată în beneficiul societății, Guvernul României a recunoscut asociației statutul de utilitate publică.

În prezent aceasta organizație reunește 39 de membri, având totodată și un Consiliu Director al căror membrii sunt Brîndușa Armanca, Andreea Pora și Radu Vâncu, președintele consiliului fiind Andrei Cornea. Membrii săi sunt personalități ale vieții culturale și publice din România, mulți dintre ei disidenți ai regimului comunist. Noii membri sunt aleși dintre personalitățile remarcate pentru desfășurarea unor activități în sensul dezideratelor GDS.

Printre membrii marcanți ai Grupului pentru Dialog Social care au sprijinit activitatea demarată de către participanții la Fenomenul Piața Universității, de după Revoluția din 1989 se numără Sorin Alexandrescu care s-a implicat în proiectul de renovare și modernizare a Bibliotecii Centrale Universitare (clădirea și colecțiile de carte rară fiind distruse în mare parte de un incendiu devastator în timpul Revoluției).

Un alt membru marcant al Grupului este Doina Cornea (premiul GDS în 1997), publicistă și disidentă anticomunistă. După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, organism din care și-a dat demisia la 23 ianuarie 1990, din cauza transformării FSN în partid politic și a reminiscențelor comuniste ale acestuia.

În urma evenimentelor revoluționare din iarna lui 1989, a fondat (împreună cu alții, devenind apoi președintă) Forumul Democrat Antitotalitar din România (6 august 1990, la Cluj-Napoca), ca o primă mișcare de unificare a opoziției democrate, din care s-a format mai târziu Convenția Democrată din România. Membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, a Alianței Civice și a Fundației Culturale Memoria, a publicat peste 100 de articole în ziare și reviste („22”, „România liberă”, „Vatra”, „Memoria” etc.). A ținut conferințe în țară și străinătate, multe dintre ele publicate în volume colective.

Pe website-ul Grupului pentru Dialog Social putem afla și informații despre cele mai noi proiecte: celebrarea pe 22 ianuarie 2020 a 30 de ani de la înființarea GDS, precum și a Revistei „22ˮ și conferința „Revoluția 30 de ani – Profitori și beneficiari” desfășurată pe 22 decembrie 2019.

Tot pe website-ul GDS găsim și detalii despre dezbaterea din data de 14 iunie 2005 intitulată „Piața Universității. 15 ani dupăˮ , moderată de către Stelian Tănase, precum și dezbaterea cu titlul „Piața Universității. Ce urmează?ˮ , moderată de către Magda Cârneci pe 8 decembrie 2010, care pot fi utile pentru studiul și înțelegerea Fenomenul Pieței Universității. O altă resursă importantă este reprezentată de către „Revista 22ˮ care își desfășoară activitatea sub coordonarea GDS, în paginile ei reflectându-se ideile și demersurile pe care le promovează cu perseverență de peste 30 de ani.

Surse: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7].

[Mădălina Florentina Sandu].