„În ultimele zile, atât din Capitală, cât și din alte orașe din țară, am primit la redacție numeroase telefoane prin care ni se solicită amănunte referitoare la situația celor care au declarat greva foamei în Piața Universității. Date fiind zvonurile care circulă, și anume, că aceștia au fost molestați, arestați sau ar fi dispărut, sâmbătă, 16 iunie a.c., la ora 8,30 am solicitat conducerii Ministerului Sănătății amănunte referitoare la starea sănătății acestora. Iată ce am aflat. Inițial am fost îndrumați să luăm legătura cu adjunctul ministrului, dl. Radu Dop. De aici am fost îndrumați către Agenția «Rompres» – instituție căreia dl. ministru i-ar fi oferit amănunte. De la «Rompres» am aflat: numai doi dintre cei ce-au declarat greva foamei în Piața Universității, după evenimentele din noaptea de 13 spre 14 iunie, s-au prezentat la unități sanitare, condiționând internarea în spital și acordarea de asistență sanitară – ca semn de solidaritate – de acordul celorlalți greviști. Demn de subliniat este faptul că până sâmbătă, 16 iunie, ora 14,00, nici un alt grevist nu s-a prezentat pentru control sau asistență medicală. Ultimile vești despre greviști au fost transmise la Ministerul Sănătății sâmbătă, 16 iunie, în jurul orei 10,00 și au fost transmise de dl. Dragoș Nicolescu, același care le-a acordat asistență sanitară în Piața Universității. Din nota înaintată la minister reiese că a consultat mai mulți greviști, și anume: Gradin Ștefan, Ilinca Adrian, Lungu Vlăduț, Nicu Dan, Mitea Marin, Mureșan Brîndușa, Pop Gheorghe Emil, Puiu Cornel, Pocritaru Ovidiu, Constantinescu Ionel. S-au constatat «semne post-traumatice». Ulterior am aflat la «Rompres» că dl. Don își retrage declarația făcută, nevăzându-i pe greviști, și că ar fi bine să discutăm cu dl. Dragoș Niculescu.
Așadar, în acest moment greviștii sunt în libertate, numai doi fiind internați în spital. Cum dl. dr. Dragoș Nicolescu nu ne-a sunat la redacție, așa cum ne asiguraseră reprezentanți ai ministerului, cu toate că la ora 10 a transmis buletinul medical al greviștilor, alte amănunte privind statutul actual (grevist sau negrevist al foamei) sau, ce înseamnă diagnosticul «semne post-traumatice» nu putem oferi cititorilor. Vom reveni într-un număr viitor al ziarului nostru.
P.S. Potrivit declarației d-lui g-ral Bâtlan, șeful Inspectoratului de Poliție al Capitalei, miercuri dimineața, în momentul în care s-a acționat în Piața Universității, în zona corturilor nu se mai afla nici o persoană dintre cele care declaraseră greva foamei.
Gheorghe Ioniță”.
Sursa: „Adevărul”, 17 iunie 1990, p. 3.
[Vlad Mihăilă]