„Sâmbătă, 21 Aprilie, «Alianța Poporului» a organizat în Piața Unirii un miting de comemorare a Eroilor Revoluției, urmat de pelerinaj cu depunere de coroane de flori la troițele de pe traseul Universitate-Piața Romană-Televiziune (la primele două există și coroane depuse, în deplin anonimat după venirea lor, de prințesele de Hohenzollern). În timpul mitingului, vicepreședintele Doru Mărieș a citit un comunicat în care se cerea să se supună la vot secret, din partea liderilor tuturor partidelor amintirea alegerilor.

Duminică, 23 aprilie, ora 11:30 a început mitingul electoral al «Grupării Democratice de Centru», formațiune politică alcătuită din 10 partide. Deviza lor: «Proprietate, Națiune, Democrație». Primul a fost invitat la microfon dl. Constantin Remus Dumitrescu de la Frontul Democrat Român din Timișoara, care, însoțit de aplauze, a amintit că pe 20 Decembrie, Timișoarat primul oraș liber din țară, iar «de pe 20 pe 22 nu s-a tras un singur cartuș în Timișoara». Au mai vorbit dl. Serghei Mesaroș, dr. Stan Cătălin, Al. Georgescu, dl. Cătălin Morărescu

Notăm câteva obsevații: deși republican, dr. Stan consideră un abuz interdicția pentru fostul rege Mihai de a sărbători Paștele in România. Dl. Cernev denunță metoda tipic comunistă de propagandă electorală prin vizite de lucru în întreprinderi pentru adeziuni, frustrând oamenii de orele de muncă neplătite sau plătite din buzunarul celorlalți, ca să nu mai vorbim de neloialitatea de principiu a procedurii. Ea speculează, de fapt, o tristă obișnuință a unui popor amăgit.

La ora 12:15, participanții au fost anunțați că mitingul ia sfârșit pentru a putea participa și la alte manifestații democratice. Grupul, sporit pe parcurs, s-a deplasat in ordine spre Piața Aviatorilor, purtând pancarte ca: PREAF. TEOCTIST ȘI TOV. ILIESCU BINECUVÂNTEAZĂ REALEGEREA NEOCOMUNISMULUI ÎN ROMÂNIA; REVOLUȚIA A FOST FURATĂ DE F.S.N; ILIESCU NU DEZBINA ȚARA, VĂ RUGAM – DEMISIA; PROCLAMAȚIA DE LA TIMIȘOARA, LEGE PENTRU TOATĂ ȚARA; JOS ILIESCU ȘI GUVERNUL COMUNIST; JOS COMUNISMUL, JOS DECRETELE CEAUȘISTE, F.S.N – P.C.R., etc. S-a scandat: «Cine stă de-o parte, nu vrea libertate», «Viză pentru rege», «Apel din Timișoara, trezește, Doamne, țara», «Radu Câmpeanu», «16-22, cine-a tras în noi? », «Jos Chițac», «Jos securitatea”, «Iliescu s-a aflat, lovitura ta de stat», «ILIESCU, NU UITA, TINERETUL NU TE VREA», «Iliescu, nu uita Mureșu-i opera ta», «Treziți-vă, români, aveți din nou stăpâni», «ILIESCU, PENTRU NOI, ESTE CEAUȘESCU II», «Ceaușescu, nu fi trist, Iliescu-i comunist», «ILIESCU ȘI AI LUI, TRĂDĂTORII NEAMULUI», «Zoe și cu Nicu și-au schimbat tăticu», «Iliescu judecat pentru haosul creat», «ȚINEȚI MINTE CINCI CUVINTE: E MAI RĂU CA ÎNAINTE», «Decret-lege: Frontul se alege», «REFERENDUM», «Nu vrem vila la Șosea, noi îți vrem demisia», «Iliescu, nu uita, te voiam la Moscova», «Ceaușescu, scoală-te, să vezi noul P.C.R.», «Activiștii de partid, ne-au adus la genocid». De nenumărate ori s-a scandat TIMIȘOARA, și la un moment dat, din sens opus, coloana a fost întâmpinată de grupul de timișoreni veniți în marș, cu un steag tricolor pe care scria «PROCLAMAȚIA DE LA TIMIȘOARA, TIMIȘOARA-BUCUREȘTI». A mai fuzionat și un grup care purta pancarte cu «ASOCIAȚIA VIITORILOR DEȚINUȚI POLITICI» și «CINE SUNT ADEVĂRAȚII AUTORI AI GENOCIDULUI, TERORIȘTII SAU GUVERNUL».

Cuvântul-simbol al acestei zile frumoase zile de manifestații a fost «UNITATE». În Piața Aviatorilor, unde se afla deja o mare de oameni, au răsunat aplauze la noua FUZIUNE PENTRU VICTORIA DEMOCRAȚIEI.          După terminarea mitingului, o parte dintre participanțiau pornit spre Televiziune, la ora 15, însoțind Mișcarea «16-21 Decembrie» care tocmai își încheia pelerinajul comemorativ de la Cimitirul Eroilor la Televiziune, care a anunțat greșit ora de începere. Aici, obișnuitele scandări fără ecou, chiar și «PĂCAT, PĂCAT DE SÂNGELE VĂRSAT» În jur de ora 18, o delegație de la «16-21», FAR și «Alianța» a rămas să predea spre teledifuzare un comunicat comun, iar grupul rămas a pornit spre Universitate. Coloana sărbătorească și îndurerată a fost, în mod incredibil îndoliată pe parcursul ei de la Calea Dorobanților, din Blocul «Sofia», etaj 7, cineva -de opinie politică absolut criminală- a aruncat un ghiveci de flori care i-a provocat Sandrei Lugoj în vârstă de 50 de ani o fractură craniană! La Spiralul de Urgențe i s-au dat slabe șanse de supraviețuire, BARICADA formată –un blocaj total al circulației, in intersecția de la Piața Universitățiiă a hotărât o noapte de veghe pentru victima acestei demonstrații, dar șit ca un priveghi de patru luni de la Revoluție. Drept răspuns, din trei părți ale baricadei, a apărut Poliția, evident, din timp pregătită. Semnul cel mai clar că forțele de ordine nu veniseră, totuși, să păzească demonstrația unor revoluționari, ci să ia măsuri împotriva unor… huligani a sârnit… rememorarea nopții de 21 decembrie 1989: PREZENȚA TRUPELOR DE ȘOC, vis-a-visde Intercontinental!

La ora 21:15, scutierii au fost întâmpinați de protestele manifestanțiilor care aveau atât de vie în memorie acea noapte. Bruscați de unii dintre demonstranți (care nu au putut rezista șocului provocării – o gafă politică, morală și socială inadmisibilă a celor care i-au trimis în chip de sperietoare). SCUTIERII s-au urcat ca din pușcă în mașina cu numărul 31-B-2800 și au plecat. (Alte mașini de poliție, 31-B-448 și 31-B-710). Ardeau lumânări în iarbă, pâlpâiau minuscule și efemere focuri de tabără, un preot slujea la trioță,un grup de măicuțe cântă «Hristos a înviat» și alte cântece de credință, totul era dureros de frumos, prea puțini dintre conducătorii autovehiculelor se arătau nemulțumiți de întâmplare și atunci de ce profanare? E posibil ca istoria atât de repede să se repete? Mai ales că pe, pe 5 aprilie, când se refăcuse altfel baricada, constatăm cu stupefacție , cu concursul Timișoarei, că aceași mașină 1-B-3279 care accidentase grav, din convoiul prezindențial o bătrână din Capitala Banatului, intenționase să spargă baricada tinerilor! Chiar am uitat pe 16-21 Decembrie, sfânt început, nu s-a strigat Jos istoria României, ci Jos Comunismul, nu Iliescu și F.S.N, ci TIMIȘOARA și LIBERTATE”.

Sursa: „România liberă”, 24 aprilie 1990, p. 1.

[Andrei Neacu]