„În călătoriile întreprinse cu dl. Ion Iliescu, am surprins, nu o dată, alături de entuziasmul frenetic cu care este primit pretutindeni canditatul Frontului Salvării Naționale la președinția țării, de marea inventivitate a participanților la manifestările electorale, de lozinci inedite care se strigă în piețele orașelor din Moldova, Transilvania, Banat sau Muntenia. La Botoșani, s-a strigat «Țara lui Eminescu votează pe Iliescu», la Suceava «Iliescu să fii tare, cum a fost Ștefan cel Mare», iar la Râmnicu Vâlcea – «Nu aveți ce face: Iliescu place».

În toate aceste lozinci ca și în numeroase altele asemănătoare se regăsesc încrederea oamenilor în calitățile umane și morale ale dlui. Ion Iliescu, speranța pe care cetățenii țării și-o pun în Frontul Salvării Naționale pentru construirea și desăvârșirea procesului de democratizare început o dată cu Revoluția din Decembrie.

Mitingurile de la sfârșitul săptămânii trecute, de la Pitești, Tg. Jiu și Râmnicu Vâlcea au confirmat o dată mai mult adeziunea miilor și miilor de cetățeni din orașele amintite la Platforma – program a Frontului Salvării Naționale, hotărârea acestora de a vota la alegerile din 20 mai, pe dl. Ion Iliescu, candidați F.S.N.

În piața centrală a orașului Pitești, care, în semn de cinstire față de eroul județului, se numește acum Piața Vasile Milea, erau prezenți sâmbătă după amiază peste 100.000 de cetățeni de diferite vârste și profesii, în special tineri.

Discursul domnului Iliescu s-a referit, pe de o parte, la starea națiunii în cele patru luni și jumătate care au trecut de la Revoluția din decembrie, la aspectele deosebite cu care s-au confruntat cetățenii României, iar pe de altă parte, la obiectivele Platformei – program cu care se prezintă F.S.N. în fața electoratului.

O dată cu alegerile din mai, a precizat domnul Ion Iliescu, care trebuie să ne dea, pe baza unor alegeri libere, a unor opțiuni libere, prima Adunare Constituantă, Parlamentul bicameral ce urmează să redacteze o nouă Constituție democratică a țării, ce încheie o primă fază a  revoluției în care cu dificultate s-a reușit menținerea stabilității țării, derularea vieții economice, asanarea în oarecare măsură a vieții politice.

La Tg. Jiu mitingul s-a desfășurat pe platoul din fața «Platoului Infinitului». «Mă bucur că am prilejul să mă întâlnesc cu descendenții pandurilor lui Tudor aici la Coloana Infinitului a lui Brâncuși, a spus dl. Ion Iliescu. Această întâlnire în acest loc, este semnificativă pentru aspirația poporului nostru către o viață mai bună, către progres. Pentru prima oară am călcat aici în 1942, venind la lagărul de la Tg. Jiu, unde se afla închis tatăl meu. Din păcate, idealurile pentru care s-a jertfit tatăl meu nu și-au găsit împlinire datorită dictaturii odioase care s-a instaurat și care a fost înlăturată prin Revoluția din Decembrie».

Referindu-se la obiectivele F.S.N., dl. Ion Iliescu a arătat că Frontul se prezintă în alegeri cu un program coerent, care vizează renașterea politică a societății românești, realizarea unor structuri cu adevărat democratice, în care fiecare cetățean să-și poată face cunoscute în mod liber punctele de vedere proprii, iar diferitele formațiuni politice să-și poată confrunta liber programele. «Aceasta nu este o afirmație goală, ci o opțiune pe care Frontul a pus-o în aplicare începând chiar de la 22 Decembrie».

«La 20 mai se va încheia doar o primă etapă a revoluției, a spus dl. Ion Iliescu, urmând ca în continuare să trecem, potrivit programului nostru realist, la o optimizare generală a economiei. Ne prezentăm la alegeri cu inimile deschise și vrem să deschidem ochii tuturor asurpra realizărilor obținute până la alegeri, dar și asupra dificultăților cu care ne confruntăm, pentru că toți cetățenii să le cunoască și să contribuie, prin eforturile lor la înscrierea României pe făgașul dezvoltării eficiente, civilizate, în conformitate cu interesele poporului nostru. Iată de ce lăsăm ca poporul nostru să decidă liber, fără nici un fel de îngrădire asupra viitorului țării. Așteptăm să fim judecați nu după vorbe, ci după fapte».

În drum spre Râmnicu Vâlcea, candidatul F.S.N. la președinția țării s-a oprit la Mănăstirea Horezu. În comuna Romeni, în fața unei curți, o pereche de tineri căsătoriți l-au rugat pe dl. Ion Iliescu să facă o fotografie împreună.

La Râmnicu Vâlcea, o masă imensă de oameni a umplut piața din fața Casei de Cultură a Sindicatelor. Timp de aproape o oră, dl. Ion Iliescu nu s-a putut apropia de microfon. S-a scandat: «Iliescu nu ceda, Vâlcea e de partea ta», «Nu suntem plătiți, noi suntem uniți», «Iliescu nu uita, noi cu tine vom vota», «Nu aveți ce face: Iliescu place».

«De circa două săptămâni, perioadă în care am vizitat aproape 20 de județe, a spus dl. Ion Iliescu, pe măsură ce s-au înmulțit atacurile și calomniile la adresa F.S.N. și a mea personal, a crescut spiritul de solidaritate al cetățenilor față de Front, fapt ce demonstrează că Frontul Salvării Naționale este forța politică ce se bucură de cea mai largă încredere. Și aceasta nu întâmplător, ci pentru faptul că în timpul Revoluției Frontul și-a asumat responsabilitatea pentru redresarea țării, pentru umplerea vidului de putere, pentru asigurarea liniștii și pentru eliminarea unor greutăți ce apăsau asupra poporului. Totodată, Frontul a început procesul de eliminare totală a comunismului și de democratizare reală a țării».

«Data alegerilor și Legea electorală, care au fost adoptate de C.P.U.N. cu majoritate covârșitoare de voturi, a arătat apoi candidatul F.S.N. la președinția țării, sunt două elemente care nu pot fi negociabile, nu pot fi schimbate, deoarece asupra lor C.P.U.N. a deliberat deja. Trebuie să depășim această perioadă de provizorat și incertitudine și să intrăm legal într-o activitate constructivă, destinată propășirii României noi».

Făcând un apel la calm și liniște, la gândire și la acțiuni responsabile, la înțelegere și confruntare de idei între toate partidele și formațiunile politice participante la alegeri de la 20 mai, domnul Iliescu a subliniat că F.S.N. se va prezenta la primele alegeri libere încrezător deplin în puterea de discernământ a poporului. O ultimă întâlnire emoționantă ad-hoc, înainte de părăsirea județului s-a desfășurat la Muzeul «Nicolae Bălcescu», din localitatea cu același nume”.

Sursa: „Dimineața”, 8 mai 1990, p. 1, 2.

[Mădălina Florentina Sandu]