„Într-o societate cu simțul adevărului, dreptății, libertății, umanului, deschiderii spre lume atrofiat, rezultat mai puțin vizibil al politicii, dictaturii ceaușiste, acțiunea de manipulare, după înlăturarea acestui regim, își găsește vadul sigur de desfășurare și cu rezultate incredibile.

După scoatarea în stradă a populației neînarmate în scopul asigurării reușitei loviturii de stat din decembrie, a urmat înșelarea sistematică a poporului român. Pentru că, nu este nevoie de date exacte, pentru ca oricine  să poată realiza că, în condiții normale, armatele de represiune ale lui Ceaușescu erau extraordinar de dotate, tocmai pentru a înăbuși orice fel de încercare de nesupunere. Ceea ce s-a dovedit timp de 25 de ani de domnie ceaușistă. Deci, oricâtă populație era ieșită în stradă în decembrie, putea fi cu succes lichidată, și încă din fașă, dacă ne gândim la ziua de 21 decembrie în București, unde numărul contestatarilor regimului se ridica doar la câteva mii. Dar nu s-a urmărit acest lucru.

În schimb, poporul român a crezut atunci, ceea ce a văzut. Și în primul rând, ceea ce a văzut la televizor. Și i-a crezut de bună-credință pe cei pe care i-a văzut apărând printre primii pe micul ecran.

Astfel, cei care nu puteau lua contact cu evenimentele decât prin intermediul radioului și televiziunii, deci cei aflați în localități îndepărtate și în cele în care nu s-a luptat propriu-zis pe străzi, au beneficiat doar de o parte a realității sau, mai bine-zis, de o realitate voit deformată.

A profitat partidul FSN și președintele ales al României de o populație neexperimentată într-ale democrației, căreia noțiunea de «libertate» îi devenise vagă. Și politica adoptată a «prin» mai ales în rândurile generațiilor învățate cu «răul» cotidian și repetat preț de o viață de om, încât s-a ajuns la automatism și la o inerție, pentru care orice schimbare, cât de mică, produce mutații greu acceptabile.

Odette Hanganu”.

Sursa: „Dreptatea”, 23 iunie 1990, p. 3.