„Sunt câțiva ani buni de când remaiem și cârpim ciorapii, readucându-i cât de cât într-o stare convenabilă pentru a fi utilizați, în lipsa celor noi, pe care zadarnic îi tot căutăm prin magazine. O absurditate, ca atâtea altele, de care încetasem să ne mai mirăm: jumătatea feminină din populația țării nu avea posibilitatea să-și procure aceste obiecte de primă necesitate.

Iată, însă, că lucrurile sunt pe cale de a se îndrepta. La direcția de resort din Ministerul Comerțului Interior ni se dau câteva informații încurajatoare. Cele două fabrici de ciorapi pentru femei – «Adesgo» și cea din Sibiu – au contractat pentru semestrul în care ne aflăm – 12,5 milioane de dresuri. Chiar dacă nu au livrat la nivelul și la termenele stabilite în contract, din motive obiective (dar și subiective) cantitățile expediate pieții sunt mari. Dată fiind absența îndelungată a acestui articol din magazine, clientele cumpără mai multe perechi o dată, astfel că golurile în aprovizionare ar fi persistat, dacă nu se făcea apel la import.

Așa că, începând cu această săptămână, treptat își vor face apariția în magazine ciorapii veniți din Franța, Italia și Turcia, în total 5 milioane de perechi. I-am văzut și vă pot spune că sunt de bună calitate, moderni (cele 3 milioane de perechi sosite din Franța sunt cu model pe toată suprafața, mai precis 16 modele), într-o gamă coloristică diversă.

Aceste însemnate cantități ce au început să intre în țară și, deci, în depozitele comerțului, vor fi distribuite în toate zonele țării, astfel încât oriunde s-ar afla, femeile să-și poată cumpăra, la un preț rezonabil (80 de lei perechea) ciorapi ce, până acum, se vindeau cu sute de lei perechea, la speculanți.

Deci, de la Sibiu și Paris, din București, Roma sau Istambul – ciorapii mult așteptați.

Rodica ȘERBAN”.

Sursa: „Adevărul”, 12 iunie 1990, p. 2.

[Vlad Mihăilă]