„În contextul unei perioade agitate și fierbinți, al unor acuzații, calomnii, neadevăruri și dezinformări tendențioase din partea unor partide și formațiuni politice și «apolitice», Frontul Salvării Naționale exprimă un protest ferm față de violența limbajului folosit, față de incitările și provocările la care acestea recurg în mod repetat.

Considerăm că încercările mai mult sau mai puțin fățișe de a agita și a destabiliza climatul normal și liniștea cetățenilor din întreaga țară fac parte dintr-un scenariu minuțios pus la punct de forțe interesate în primul rând de accesul la putere și mai puțin de dorința de a reflecta revendicări și proteste reale. De aceea condamnăm energic toate manifestările – de altfel cele mai multe în afara cadrului legal – organizate în scopul impunerii cu orice preț a unor păreri și poziții minoritare, sfidând pur și simplu voința a milioane de cetățeni. Asemenea manifestări de tip legionaroid, fascist și neofascist, impregnate de extremism, nu pot avea altă urmare decât agitarea artificială a unor cercuri labile din punct de vedere politic de a crea tensiuni artificiale în societatea românească încercând să-i bulverseze structurile încă fragile, țintind în ultimă instanță, blocarea procesului de așezare pe baze autentic democratice.

De asemenea condamnăm categoric, așa cum au făcut-o și numeroși cetățeni sau chiar grupuri sociale mai largi, campania sistematică purtată în presa unor partide politice, ca să nu mai vorbim de cea bulevardieră, de senzație și scandal, utilizând minciuni, calomnii și informare tendențioasă, atacuri viscerale le persoană, confuzii și chiar grave acuze bazate pe un «venin politic» de cea mai proastă calitate.

Am sperat că o dată cu posibilitatea exprimării libere a voinței politice populare, aceste modalități de a influența și chiar buscula opinia publică vor înceta, dar agitația în loc să se liniștească sporește, disperarea acelor care vizau – pe ce bază? – puterea s-a amplificat, încercând chiar prin presiuni și manipulări grosolane lovituri de forță în interior și văicăreli patetice și penibile, bineînțeles, spre exterior.

Tot acest trist dar și condamnabil cortegiu de manifestări isterizante și stridente a primit la 20 mai și în zilele următoare calificativul meritat din partea imensei majorități a românilor din toate colțurile țării. Dintotdeauna poporul român a știu să aleagă grâul de neghină, iar pe acest fond, istoria – cu precădere cea contemporană – nu iartă.

COMISIA DE PRESĂ ȘI PROPAGANDĂ A FRONTULUI SALVĂRII NAȚIONALE”.

Sursa: „Azi”, 25 mai 1990, p. 3.

[Vlad Mihăilă]