„Agențiile internaționale de presă au informat pe larg, în emisiunile lor, despre evoluția evenimentelor din București. Încă din primele ore de după degajarea Pieței Universității de către forțele de ordine care au acționat în urma cererii Procuraturii Generale, agențiile de presă au prezentat modul de desfășurare a acestei acțiuni. S-a relatat că, ulterior, în jurul Pieței s-au format grupuri de demonstranți care au recurs la acțiuni violente, extremiste, dând foc unor vehicule, spărgând geamuri.

S-a relatat despre acțiunile violente care au avut loc în după-amiaza zilei de miercuri, despre demonstrațiile din fața sediului Guvernului și actele de violență de la Televiziune.

AGENȚIA FRANCE PRESSE nota, în context, că «sediul Ministerului de Interne din centrul Bucureștiului a fost avariat de un incendiu. Aceste clădiri, precum și altele din vecinătate au fost ținta manifestanților care au incendiat, de asemenea, sediul Poliției municipale. Agenția France Presse a informat de asemenea, despre faptul că, în dimineața zilei de joi, mii de mineri din Valea Jiului erau adunați în Piața Universității. Sunt relatate momente ale acțiuni de curățire la care au luat parte minerii aflați în Piața Universității» și pe străzile înconjurătoare.

Prezentând filmul evenimentelor din București, agenția Associated Press relevă că «focuri de arme sporadice au fost auzite în București, în cursul celor mai violente acțiuni de la Revoluția din Decembrie». «Mii de sprijinitori ai Guvernului au pătruns în Capitală, în urma apelului președintelui Ion Iliescu de a veni în ajutorul Guvernului» – notează sursa menționată. Agențiile de presă au menționat, de asemenea, comunicatele Guvernului, care au făcut și un bilanț al victimelor și daunelor provocate. S-a anunțat că reuniunea Adunării Deputaților și a Senatului, prevăzută pentru joi, a fost amânată cu 24 de ore.

AGENȚIA PRENSA LATINA a anunțat că forțele de poliție au preluat, joi, controlul în Piața Universității, care fusese «recuperată miercuri de elemente extremiste». Se menționează că operațiunea s-a realizat cu ajutorul muncitorilor din Capitală, precum și al minerilor veniți din Valea Jiului.

AGENȚIA AP a transmis, pe de altă parte, declarația liderului Partidului Liberal, Radu Câmpeanu, care a spus că «violența este contrară oricărei norme a democrației», cerând, totodată, eliberarea celor arestați. Câmpeanu, scrie agenția, a atras, totodată, atenția că, prin chemarea muncitorilor pe stradă pentru a sprijini Guvernul, situația se va agrava, «iar răspunderea va aparține Guvernului».

În reportajele din București, agențiile de presă au reținut elemente referitoare la aspectul străzilor din București și piețelor centrale din București după evenimentele petrecute în cursul serii de miercuri.

Joi dimineața, forțele de ordine au reușit să preia controlul deplin asupra situației din Capitala României – relatează agenția TASS. În cursul nopții, în oraș au sosit câteva mii de mineri din Valea Jiului și din alte regiuni ale țării care, împreună cu unități ale poliției și armatei, i-au înlăturat pe participanții la tulburările în masă din zona Pieței Universității, Televiziunii, Ministerului de Interne, clădirii Poliției municipale și a altor obiective atacate.

Grupuri de mineri și muncitori au blocat, dimineața, sediile Partidului Național Liberal și Partidului Național Țărănesc-creștin și democrat. Mobilele și alte obiecte aruncate pe geamuri sunt arse. În unele încăperi izbucnesc incendii.

În Piața Victoriei, unde se află reședința Guvernului – continuă agenția TASS – s-au adunat câteva mii de persoane, care au răspuns chemării lui Ion Iliescu de a apăra acest important obiectiv de stat.

Luând cuvântul de la balconul sediului Guvernului, președintele României a arătat că evenimentele care au avut loc în oraș reprezintă o tentativă de lovitură de stat de tip legionar și a chemat să se pună capăt acțiunilor elementelor extremiste. Președintele Ion Iliescu a mulțumit minerilor pentru solidaritatea și ajutorul în instituirea ordinii. El a chemat, de asemenea, să se facă totul pentru încetarea «actelor de violență și vărsării de sânge».

Frontul Salvării Naționale – arată TASS – a chemat populația «să se unească pentru apărarea democrației și a idealurilor Revoluției» și să asigure condițiile pentru reîntoarcerea la viața normală în Capitală.

AGENȚIA REUTERS, citând un comunicat al Guvernului Român informează că armata asigură paza principalelor clădiri din București, după o încercare de lovitură de stat pusă la cale de elemente fasciste, în cursul căreia patru oameni au fost uciși în violențele de pe stradă.

O declarație a Ministerului Apărării Naționale afirmă că soldații i-au îndepărtat pe demonstranții antiguvernamentali din jurul clădirii Televiziunii – continuă agenția Reuters. De asemenea, armata a preluat controlul asupra clădirii Ministerului de Interne. Ministerul a afirmat că «grupurile extremiste» care se retrăgeau au deschis focul asupra soldaților cu arme sustrase din Ministerului de Interne. Forțele de ordine asigură, de asemenea, paza postului de Radio București, a sediului Guvernului, Poștei și clădirii Telefoanelor și a altor clădiri.

În cursul nopții în Capitală s-au auzit împușcături sporadice, unele de arme de calibru greu, după cât se pare, în timp ce armata se ciocnea cu grupuri de protestatari. Sosirea câtorva mii de mineri în Capitală și faptul că în cursul zilei de astăzi urmează să sosească în București noi susținători ai Guvernului sunt de natură să excludă orice noi proteste antiguvernamentale în Piața Universității și în zona bulevardului Magheru – apreciază Reuters.

Într-o corespondență din București, AGENȚIA ASSOCIATED PRESS relevă: Mirosul de vopsea arsă și de metal încins amestecat cu vaporii de benzină constituia joi dimineața, în capitala României o imagine persistentă a violentelor confruntări dintre poliție și manifestanții antiguvernamentali. Miercuri noaptea, străzile orașului erau mai puțin populate. Totuși circa 400 de demonstranți proguvernamentali, soldați și polițiști, alături de vehicule militare, ocupau Piața Victoriei în fața sediului guvernamental. Demonstranții au barat vehiculele care mergeau spre a opri aprovizionarea cu benzină pentru cei care confecționau bombe incendiare. Unul dintre participanți a atras atenția cp lumea trebuie să fie foarte atentă. «Am prins pe unul care tocmai dăduse foc la niște mașini parcate în zona Televiziunii strigând moarte comuniștilor! Este oare aceasta democrație?» se întreba cel citat de agenția AP.

AGENȚIA FRANCE PRESSE a relatat – într-o altă corespondență – că sediul Televiziunii române a fost miercuri timp de mai multe ore ținta confruntărilor din București. Mii de români au invadat curtea imobilului strigând «Jos Iliescu», în timp ce unii dintre manifestanți au pătruns în studiouri. Televiziunea română – notează AFP a devenit o țintă favorită a manifestanților contestatari de după evenimentele din decembrie anul trecut.

Se reamintește că programul Televiziunii române a fost întrerupt timp de peste o oră, până au venit parașutiștii în ajutor. Sunt prezentate și alte amănunte privitoare la situația din diferite locuri din București, unde au avut loc confruntări.

Pe de altă parte, se precizează că, joi, unități blindate ale armatei asigurau ordinea în centrul Bucureștiului, alături de mineri, care îl susțin pe președintele Ion Iliescu. Citând postul de Radio român, agenția relatează că, în cursul nopții de miercuri spre joi, armata a intervenit pentru «a neutraliza acțiunea elementelor extremiste care au utilizat forța împotriva instituțiilor fundamentale ale statului român». Centrul Bucureștiului prezenta un spectacol dezolant, străzile fiind pline de resturi de sticle, cărămizi, pietre. Numeroase magazine au fost devastate – se arată în relatarea Agenției France Presse.

Ministrul adjunct la FOREIGN OFFICE, William Waldegrave, apreciază că guvernul român a reacționat «cu prea multă vigoare» pentru reprimarea manifestanților de pe străzile Bucureștiului, ceea ce riscă să conducă țara, spre anarhie – relatează AGENȚIA FRANCE PRESSE.

Într-o declarație făcută rețelei BBC, ministrul britanic a adăugat că intenționează să reexamineze problema ajutorului pe care țara sa îl acordă României.

Situația din România «evidențiază necesitatea urgentă pentru conducătorii români nou aleși de a instaura domnia legii și de a demonstra prin acte atașamentul lor declarat pentru o democratizare reală» – a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Marlin Fitzwater.

«Statele Unite condamnă în termenii cei mai viguroși ciocnirile din ultimele două zile și violența polițiilor inspirată de Guvern, care nu respectă normele comune acceptate ale democrației și domnia legii» a spus Fitzwater.

În sfârșit, ea a exprimat «preocuparea» Statelor Unite pentru situația din România. «Conducătorii n-au fost atât de angajați în favoarea principiilor democratice pe cât speram noi», – a spus Fitzwaterˮ.

Sursa: „Dimineața”, 16 iunie 1990, p. 1, 8.