„PARIS 15 (Rompres). – După cum informează postul de radio francez, ministrul de externe al Franței, Roland Dumas, referindu-se la evenimentele din România, i-a criticat pe demonstranții antiguvernamentali – transmite agenția A.D.N. Alegerile nu au fost nicăieri perfecte – a spus el, exprimându-și dorința ca în România să fie reinstaurată liniștea de care țara are atâta nevoie.

GENEVA 15 (Rompres). – Afirmând – într-un comunicat difuzat la Geneva – că este «foarte tulburată» de violențele care au izbucnit în România, Confederația Internațională a Sindicatelor libere (CISL) apreciază că «doar stabilirea rapidă a unor instituții democratice poate împiedica situația ca noi violențe să opună civililor alți civili, muncitorilor alți muncitori».

STRASBOURG 15 (Rompres). – Comisia executivă a CEE a declarat că este «șocată și dezamăgită de folosirea violenței de către autorități» – transmit agențiile Reuter și France Presse.

Pe de altă parte, Agenția France Presse informează că, vineri, Comisia executivă a decis să suspende procedura de ratificare a acordului de cooperare economică dintre CEE și România, parafat recent.

BONN 15 (Rompres). – Guvernul vest-german este «extrem de preocupat» de violențele din ultimele zile din România – a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al cabinetului de la Bonn, Hans Schumacher, citat de agenția France Presse.

BERNA 15 (Rompres). – Elveția a lansat vineri «un apel urgent» guvernului român prin care-i cere «să dialogheze cu toate grupurile societății românești».

COPENHAGA 15 (Rompres). – Reuniți la Copenhaga pentru conferința asupra dimensiunii umane a C.S.C.E., reprezentanții Statelor Unite, Danemarcei, Franței, Austriei, Elveției, Marii Britanii, Italiei, Spaniei și Cehoslovaciei, s-au declarat «viu preocupați» de evenimentele ultimelor 48 de ore din București.

Uniunea Mondială a Românilor Liberi a protestat cu fermitate, joi seara, împotriva arestării și maltratând președintelui organizației, Ion Rațiu.

Vineri dimineața, un corespondent la București al agenției France Presse a declarat că Ion Rațiu se află în libertate, iar starea sănătății sale este bună.

Nota redacției: Între reacțiile oficiale la evenimentele din țara noastră, unele se referă explicit la «violența autorităților» împotriva manifestanților din 13 iunie. Ne surprinde însă faptul că lipsesc referirile la actele de vandalism practicate de profesioniști ai învrăjbirii și destabilizării împotriva unor instituții publice esențiale și care au dus la imense distrugeri. Dorim să credem că «preocuparea» manifestată de reprezentanții unor guverne occidentale se datorează unei informări insuficiente sau tendențioase asupra desfășurării evenimentelor din România și a faptului, dovedit de acum cu probe materiale, că planurile subversive ale forțelor extremiste de dreapta vizau răsturnarea autorităților recent legitimate la urne. Suntem încredințați că o mai bună informare va determina modificarea unor asemenea aprecieri”.

Sursa: „Adevărul”, 16 iunie 1990, p. 1.

[Vlad Mihăilă]