„Balul mascat din centrul Bucureștiului s-a întrerupt într-o zi de 13, aleasă parcă anume pentru a da apă la moara superstițioșilor. Au fost și bisări și poate se vor executa, dar cu mult mai puțin pitoresc și fără forță de a mai deruta spectatori. Tenta romantico-democratică confecționată pentru naivi nu se mai încropește. Ea s-a înălțat la cer, o dată cu trâmbele groase de fum de benzină și vopsea; s-a scorojit sub loviturile de piatră de caldarâm și bile de supapă; s-a scrijelit prin împunsăturile de șiș în noapte și la tăieturile în cioburi de geam sfărâmat.
Da, aburul oniric, lozincile ritmate nu se mai potrivesc cu imaginile impuse de evenimente. «Noi de-aicea nu plecăm/Nu plecăm acasă…» răsună cu totul fals, acuzator, după ce s-a observat în proporții de masă, în ce constă libertatea revendicată. Astăzi, înfățișăm, în imaginile de mai sus și din pagina a II-a, ipostaza «autovehicule» a falsei libertăți, dezlănțuite într-o țară în care nimeni nu mai contestă libertatea adevărată. Mâine vom ilustra ipostaza «ziduri și obiecte».
Însuflețită de flăcări, fierăria a devenit mai elocventă decât sloganurilor rimate și ritmate (unele chiar cu har artistic, dar debusolate civic) prin care s-au corupt sufletele exaltate și s-au exaltat sufletele corupte, aducându-se și unele, și altele la unisonul acțiunii distructive de proporții.
Câteva informații provizorii în completarea a ceea ce se observă din fotografii ori s-a aflat din communicate, articole, emisiuni:
Estimarea actuală a prejudiciului cauzat Televiziunii și Poliției depășește 500 milioane lei.
Până în seara de 18 iunie, dintre cele peste 1000 persoane reținute și «triate», fuseseră cuprinse în cercetare propriu-zsă 367 bărbați și 67 femei. Mai mult de o treime (exact 157) sunt fără ocupație, lăsând la o parte faptul că și dintre salariați o parte au profesii incerte sau dintre cele supuse relațiilor mai echivoce cu legea.
S-a făcut mult caz de «rolul studenților». Doar șapte studenți se află în cercetare, inclusiv faimosul Munteanu Marian – arestat. Aproximativ aceeași este ponderea intelectualității titrate: 6 persoane, plus 2 subingineri.
Alți arestați «de marcă» sunt Dincă Dumitru și deputatul ratat, Nica Leon. Dacă Munteanu încă este, la 28 de ani, student, Dincă, încă este, la 40 de ani, fără ocupație. Și fără domiciuliu stabil în București.
Batalionul celor cu unic domiciliu bucureștean în Golania însumează 142 de peregrini, dintre care 70 fără ocupație, deci chiar fără nici un căpătâi.
Cititorii au cerut confirmarea știrilor deja difuzate despre găsirea unor arme de foc și a unor substanțe presupus halucinogene la sediul unor formațiuni politice. Despre presupusele droguri încă nu avem confirmări. În schimb, s-a întâmplat să asist la momentul în care Procuratura lua în primire un revolver din cele folosite de armata celui de-al III-lea Reich, în perfectă stare de funcționare, descoperit de mineri la una din descinderile lor mult disputate acum. Interesant e cum au ajuns la armă. Oprind la «control» un suspect care părăsea sediul cu pricina (pe care minerii aveau de gând să-l ignore), s-au pomenit că din buzunarele insului se rostogolește un pumn de cartușe. Primele «declarații» le-au indicat că și alți simpatizanți ai locului ar avea asemenea flecuștețe, ceea ce i-a îndemnat.. să descindă.
Ce se făcea cu cartușele? Celor trei morți prin împușcare li se adaugă câțiva răniți din timpul evenimentelor tot prin arme de foc. Armata și forțele de ordine n-au avut la dispoziție decât cartușe de manevră. Așa că…
O ultimă precizare despre cei decedați. Ieri dimineață s-a răspândit zvonul că a murit și un al 7-lea rănit din timpul evenimentelor. Glonț? Cuțit? Arsuri? Lovitură cu corp-contondent? Niciuna din aceste posibilități. Victima fusese lovită cu… o furcă! P. M. de 26 de ani, din Mereni, județul Giurgiu, a avut o altercație particulară și s-a ales cu lovitura. Transportat în stare gravă la domiciliul unei cunoștințe din București, rubedeniile însoțitoare li s-a părut mai potrivit să anunțe echipajul «Salvării» că e vorba de o victimă a evenimentelor de la… Televiziune. Un vicleșug sinistru care sugerează, alături de ceea ce o fi constituit scopul lui propriu-zis – sensibilizarea personalului medical – și lipsa de pietate care înconjoară evenimentele recente, în pofida numărului ridicat de victime. (Sergiu Andon)”.
Sursa: „Adevărul”, 20 iunie 1990, p. 1, 2.