„De trei ani încoace 50 la sută umor este o carte a cărei difuzare a fost oprită, o carte editată sub auspiciile Uniunii Artiștilor Plastici, dar plătită integral de autor. Deși a existat indicația ca ea să fie topită, cele 20000 de exemplare trase au fost doar depozitate la Combinatul Fondul Plastic.
Câteva exemplare au făcut înconjurul Bucureștiului dovedind, dacă mai era nevoie, că autorul ei – cunosctul grafician Mihai Stănescu – a fost și rămâne unul din cei mai apreciați umoriști.
Cine nu-și amintește adevăratele cozi pe care publicului le făcea în fața expozițiilor lui de la Galeriile Eforie sau de la Teatrul Mic? Mai puțin știu însă că Mihai Stănescu este deținătorul a peste 40 de premii internaționale. Participările sale la Salonul Mondial al Umorului de la Knokke-Heist (Belgia), la Galeria Mondială a caricaturii de la Skopljie, la marile concursuri itnernaționale de caricatură de la Tokio sau Montreal (Canada), pentru a da doar câteva exemple, s-au soldat cu importante premii și cooptarea acestui talentat creator în jurii ale unor prestigioase manifestări internaționale. Expoziția sa de anul trecut deschisă la Paris a avut un asemenea succes încât Canalul 5 al Televiziunii Franceze i-a rezervat, alături de alți caricaturiști francezi, un spațiu de emisie care a durat 8 ore. Mai mult decât atât, i s-a oferit posibilitatea de a edita o carte de umor în Franța. Rire en Roumanie se intitulează această carte care s-a bucurat de un imen succes. Din păcate, autorul nu posedă nici un exemplar întrucât la întoarcerea în țară i-au fost confiscate atât cărțile pe care le aducea, cât și decupajele din presa străină despre arta sa.
Comentariile sunt de prisos…
Acum un deceniu, cu tristă ironie Mihai Stănescu afirma într-un scurt interviu că presa nu oferă spațiu suficient pentru umor. Vă oferim astăzi această reproducere, urmând ca în numărul de mâine al Adevărului să prezentăm alte piese din acest album interzis sub dictatura ceaușiștă (Marina Preutu)”.
Sursa: „Adevărul”, 30 decembrie 1989, p. 1.