Stelian Tănase (n. 1952, București) este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic care a absolvit Facultatea de Filosofie din București a Universității din București în anul 1977. El a luat parte la Revoluția Română și la Fenomenul Piața Universității și și-a desfășurat activitatea și în politică sau în cadrul societății civile (a fost primul președinte al Grupului pentru dialog social).

În revista „22”, Stelian Tănase a arătat că a ales să participe la Fenomenul Piața Universității pentru a protesta împotriva F.S.N. și Ion Iliescu care încercau să creeze o altă formă de dictatură în locul democrației pentru care se murise cu câteva luni înainte pe timpul Revoluției. Astfel, Tănase explica faptul că frica din timpul ceaușismului, a fost înlocuită, în postcomunism de „frica de libertatea celorlalți”.

Prin lucrările scrise, conferințele susținute sau intervențiile din mass-media, Stelian Tănase încearcă să promoveze în continuare valorile democratice, care l-au animat și acum 30 de ani.

Surse: [1], [2].

[Anca Aldescu]

.

(11 mai 1990) „Spontană, domnule Tănase, spontană…”