„Pentru a putea să-și exercite dreptul la vot, cetățenii au datoria să verifice corectitudinea datelor personale și eventual să ceară înscrierea lor pe listele de alegători.

La intrarea în secția de votare, fiecare alegător este obligat să aibă asupra sa un act de identitate.

 

Alegătorii nu depun nici o semnătură pe nici un document electoral sau cu alt caracter ! Singura modalitate de exprimare a propriilor opțiuni este aplicarea ștampilei.

Pe fiecare buletin de vot se poate aplica o singură ștampilă, și anume pe lista de candidați dorită. Buletinul de vot care poartă mai multe ștampile va fi anulat.

Având la dispoziție 3 buletine de vot, alegătorul va aplica în total 3 ștampile, câte una pe fiecare buletin. Se pot ștampila toate cele 3 liste de candidați ai F.S.N. (președinte, Senat, Adunarea Deputaților)!

Buletinul de vot pentru alegerea președintelui țării cuprinde doar trei patrulatere. În primul patrulater este înscris numele candidatului din partea Frontului Salvării Naționale, domnul Ion Iliescu.

Fiecare alegător poate vota oricare din listele de candidați cuprinse în cele trei buletine de vot.

Semnele electorale sunt reproduse alb – negru, în partea din dreapta, sus, a fiecărui patrulater ce mărginește lista de candidați. Sub semnul F.S.N. este conturul alb al unui trandafir tipărit într-un dreptunghi negru.

Pentru studenți și militari în termen se organizează secții de votare în cadrul căminelor studențești sau al unităților militare.

Nu există nici o posibilitate de a confunda semnele electorale, chiar dacă acestea conțin semne grafice asemănătoare.

 

Sursa: „Azi”, 18 mai 1990, p. 1.

[Mădălina Florentina Sandu]