„Luni după-amiază, TIR-ul din Piața Universității a părăsit pentru un timp locul. Dovedindu-se foarte activ, șoferul l-a mai zugrăvit puțin, cu vopsea albă pe fond albastru, apoi s-a urcat la volan și, escortat de camarazi, a pornit cu ceata «universitarilor» la Piața Victoriei. Spectacolul a fost un fel de reeditare a defilărilor cu care alegorice, a căror nostalgie se pare că îi încearcă pe unii din actualii trăitori în piață. Dovadă că, din când în când, un tânăr al cărui nume nu-l știu pentru că toată lumea îi spune ceaușescu, critică guvernul, armata, poliția și tot ce se mai pricepe, cu dicția și tonul și vocabularul răposatului de neagră amintire.

Revenind la cazul lui Cătălin Burcea, șoferul venit în piață cu mașina altuia (care va trage ponoasele pentru neglijență) trebuie să spunem că, speculându-și…aspectul fizic (de pirpiriu), lasă să se creadă că a făcut greva foamei timp de o lună de zile, când, de fapt, în decursul acelei luni a făcut greva foamei doar în unele zile…Efectul a fost, oricum, încurajator pentru autenticii greviști ai foamei.

Ceea ce puțini știu este că lui C.B. nu-i place să se ducă la serviciu. S-a dezbărat de această reminiscență de mai mult timp, drept pentru care și-a «cheltuit» în piață ultima picătură de concediu legal de odihnă, iar din 28 mai lipsește nemotivat de la serviciu. Chiar și în aceste condiții, întreprinderea al cărei angajat este a încercat, vinerea trecută, să-l readucă între cei pe care-i face de râs, iar ministerul și centrala de resort s-au oferit să-l susțină, părintește, acceptându-i revendicările. Care sunt acestea? 1) Să nu răspundă penal pentru gestul temerar de a fi venit în piață cu bunul întreprinderii. 2) Să i se dea aviz pentru TIR fără expertiză psihologică (laboratorul specializat al ministerului l-a declarat respins la testul psihologic). 3) Participarea la traficul internațional. (Mă întreb: dacă aici, în țară, sechestrează mașina statului, ce-ar face el în situația în care, să zicem, ar ajunge în Occident cu TIR-ul doldora de confecții de la APACA sau cu orice altceva? Vă spun tot eu: ar rămâne, cu mașină de marfă cu tot, și ar uita să mai dea vreun semn…). Acesta este temerarul cu TIR-ul de la Universitate.

Când directorul centralei i-a promis că-i vor fi rezolvate toate cererile, a acceptat să revină în colectiv, dar după un sfert de oră de parlamentări cu camarazii s-a răzgândit și a anunțat că rămâne în piață. Cu mașină cu tot.

Anica FLORESCU”.

Sursa: „Adevărul”, 13 iunie 1990, p. 2.

[Vlad Mihăilă]