„Deschidem cu acest număr ancheta noastră «Unde sunt greviștii foamei??» printr-un interviu realizat la sediul Societății «Medicins du Monde» care a avut un roldestul de important în salvarea temporară a câtorva dintre greviștii foamei din Piața Universității. Ne răspunde domnul A. Nicolas, din partea Societății «MD»:

REP: Ați avut într-adevăr dese contacte cu greviștii foamei din Piața Universității. Care au fost ajutoarele pe care le-ați oferit; cu ce ați fost dumneavoastră solicitați în toată această vreme?

Răspuns: Erau într-adevăr acolo și trei medici români – nu mi-i amintesc exact, dar am fost solicitați direct și chiar indirect, în ceea ce privește vitaminele și medicamentele.

REP: Rețineți cazuri deosebite din această perioadă?

Răspuns: În Piața Universității au fost foarte multe persoanele care au încercat să facă greva foamei. Erau foarte mulți care au încercat efectiv s-o declare, posedând însă o stare a sănătății ce n-ar fi putut rezista unei greve a foamei îndelungate, suferind de boli cardiace, renale ori chiar purtând sarcină. În afară de această categorie era și cea compusă din o serie de indivizi care pretindeau că o fac, dar permanent medicii noștri surprindeau dovezi certe ale unei greve închipuite. Esențial e însă faptul că existau 13-14 greviști ai foamei cărora le-am oferit toate cele cerute, având siguranța bunei lor credințe.

REP: Cunoașteți faptul că în seara de 13 iunie la sediul Poliției din Capitală doi greviști ai foamei au fost omorâți?

Răspuns: Unde sunt greviștii foamei?! Nu s-au anunțat nimic oficialității. În ziua de 13 iunie nu am fost prezenți în Piață. Dar eu nu cred că Poliția s-ar fi dedat la un asemenea fapt.

REP: Dar dacă totuși această știre s-ar confirma, ar exista din partea dumneavoastră o atitudine de protest care să?

Răspuns: Suntem din păcate o organizație neguvernamentală și cu atât mai mult la afișarea unui astfel de program oricând am putea zbura din România.

A consemnat

Ioan Lazăr”.

Sursa: „???ța Universității”, 12-20 iulie 1990, p. 7.