„Nu le vom spune huligani, nu le vom spune nici «golani», aşa cum cu dulce alintare se răsfaţă de peste trei săptămâni acei tineri rătăciţi prin Piaţa Universităţii, într-un penibil pelerinaj «apolitic». Dincolo de cuvintele tari, de frazele încărcate de venin şi ură, vajnicii «revoluţionari» au trecut la atacuri, pe care în termenii cei mai blânzi, le numim banditeşti. În termeni juridici actul lor este numit sechestru de persoană.

Ieri dimineaţa, la ora 4.45, la secţia 1 Poliţie din Capitală s-au prezentat trei tineri reporteri de la postul de radio UNI-FAN situat în incinta Universităţii bucureştene. Aceştia au sesizat organele de poliţie ca un grup de indivizi din cadrul Ligii studenţilor au pătruns cu forţa în incinta postului de radio, obligdu-i pe reporteri să citească o aşa-zisă proclamaţie. Refuzând acest lucru, reporterii au fost sechestraţi. Trei dintre ei au reuşit să evadeze pe fereastră.

La închiderea ediţiei aflăm că primii atacatori au fost Marian Munteanu şi Sorin Drăgan, redactor-şef al organului de presă al Ligii studenţilor «Glasul». Acesta din urmă l-a lovit cu bestialitate pe reporterul UNI-FAN, Doru Ilie, la fapta lui, de incredibilă brutalitate, asociindu-se Marian Munteanu şi alţi trupeţi sosiţi din Piaţa Universităţii. Ei i-au supus pe reporterii postului studenţesc de radio unui interogatoriu tras pe cameră video, declinându-şi intenţia de a-şi însuşi postul de radio spre a-l pune, cu titulatura «Golan», în slujba obscurelor interese care-i împing la asemenea acte de violenţă. Cei trei reporteri studenţi care au reuşit să evadeze se tem pentru soarta lor, despre unul din ei, despre cel care încercase să înregistreze cu un minifon violenţa verbală ce a însoţit-o pe cea fizică, neştiindu-se până la această oră nimic. Poliţia a informat printr-un comunicat de cele întâmplate, dar – inexplicabil! – nu anunţă nici o măsură.

Gheorghe IONIŢĂ”.

Sursa: „Adevărul”, 17 mai 1990, p. 1, 2.

[Vasile Grigore]