„Lecturând ziarul «Azi» poți constata îndurerat ce înseamnă mistificarea grosolană a adevărului. Doamna Marta Rădulescu în articolul «De ce tac liderii?» le transmite apărătorilor liniștii publice din petroșani «salutări respectuoase» și le mulțumește «pentru cele două zile de liniște și siguranță pe care nu le mai avusesem de mult». Într-adevăr, minerii au impus pe străzile Capitalei acel consens atât de pomenit de preșdintele României. Nu ne-ar mira dacă publicația fesenistă ar scoate la iveală și poezii omagiale în cinstea vizitatorilor (poftiți sau nepoftiți?) ce au înnobilat Bucureștiul prin prezența lor. Dacă sunt tentați să o facă, le sugerăm un titlu de poem: «Ce tandru mângâie o bâtă de miner fruntaș!!!». Perspectivele ce se întrezăresc sunt cu adevărat înălțătoare.

Nu putem înțelege cum jurnalista cotidianului «Azi» a putut admira actele de caritate săvârșite de către justițiarii din Valea Jiului fără a observa însă maltratările bestiale la care au fost supuși «golanii» (sau legionarii după părerea activiștilor FSN toți cei ce sunt anticomuniști trebuie automat etichetați «legionari»). Nu putem spune decât că beneficiem de o libertate simulată, din moment ce în 14-15 iunie erai luat la bătaie pentru că erai tânăr, pentru că puneai o întrebare sau fiindcă o gospodină patrioată striga isteric «luați-l pe ăsta, l-am văzut la Universitate strigând jos Comunismul!». Probabil multe asemenea femei făceau parte din asociații-fantomă, gen «20 Mai» și Liga antimonarhică. Și pentru că tot a venit vorba despre femei ne-au impresionat aplauzele lor calde venite din inimi de mame în momentul în care minerii (printre care s-au infiltrat, indubitabil, mulți securiști) scandau înălțătorul și doctul slogan «Minerii din Petroșani, nu se teme de golani!!!». Aceste versuri inspirate au fost compuse după vizita de «prietenie» întreprinsă în clădirea Universității de către acești «pitici salvatori ieșiți din subterane fermecate». Creatorul acestei metafore este domnul scânteist Sergiu Andon.

În același articol Doina Cornea este învinuită cu o delicatețe pur feminină că «bântuie iar prin Europa», regele Mihai, Radu Câmpeanu și GDS fiind ironizați cu mare finețe de către condeiera cotidianului fesenist. Despre caricaturistul Mihai Stănescu aflăm că ar fi fost chiar securist! Fiți mai atentă când faceți o afirmație, stimat doamnă Marta Rădulescu! Altfel, în loc să scrieți articole mobilizatoare în ziarul «Azi» s-ar putea să dați declarații la tribunal în calitate de inculpată pentru calomnie.

În legătură cu Piața Universității, botezată infam «Piața Rușinii» (credeți că în numele atotputernicului FSN vă puteți permite chiar orice?) nu vă mai adresăm nici un sfat. Ar fi inutil. Vă punem doar o întrebare: evenimentele triste din 13 iunie ar mai fi avut loc dacă în dimineața acelei zile băieții cu ochi albaștri ai M.I. nu ar fi făcut în Piață «curățenie», după cum s-a exprimat domnul Roman?

Brio”.

Sursa: „Oblio”, 2 iulie 1990, p. 3.