Cursul de Desen industrial (partea a II-a) era predat în anul II la Facultatea de Științe de la Universitatea din București de către conferențiar inginer St. Cunescu. Prezentăm programa analitică (din anul 1929) a acestui curs obligatoriu pentru studenții Institutului de Chimie Industrială din cadrul Facultății de Științe.
„Studenții fac o serie de planșe cu conținutul arătat în cele ce urmează:
I. Construcția și desfășurarea elicei cilindrice și conice. Construcția ghiventului triunghiular, pătrat și trapezoidal cu unul și mai multe fațade. Diferite profile de ghivent. Bulon normal. Diferte tipuri de buloane și șuruburi. Sisteme contra deșurubării. Construcția cheii. Buloane de fondație. Diferite aplicații ale ghiventelor.
II. Nituri, diferite sisteme. Nituri simple cu table suprapuse: nituri cu mai multe rânduri de cusături și table de cusături. Aplicațiile nituirii la construcția căldîrilor și rezervoarelor. Aplicațiile nituirii la construcții de stâlpi, ferme, grinzi, poduri, etc.
III. Curbele ciclice: cicloida, epicicloida, hipocicloida, etc. Aplicațiile lor la construcția dinților de angrenaje. Construcția roților dințate cilindrice și conice. Construcția șuruburilor fără sfârșit. Dinți helicoidali. Denturi aplicate. Aplicația angrenajelor.
IV. Transmisiuni. Arbori. Roți de transmisiuni, pene. Sisteme de cuplat și ambreiat.
V. Lagăre diferite sisteme. Ungere diferite sisteme.
VI. Continuare la lagăre.
VII. Simboluri întrebuințate în electrotehnică. Desemn de ansamblu.
VIII. Planșa de specialitate cu aparate sau mașini din electrotehnică sau din industrie”.
[Andreea-Diana Ilie, Adelina Zemoiu]