Dragomir Hurmuzescu a condus Catedra de Aplicațiile Căldurii și Electricității și în calitate de director și Institutul Electrotehnic, atașat și el la Facultatea de Științe a Universității din București. Dragomir Hurmuzescu a ținut mai multe cursuri, dar a avut și un alt merit extraordinar: a reușit să atragă cei mai buni specialiști la Institutul Electrotehnic, care să țină cursuri studenților de atunci și să coordoneze activitatea practică. Cu atât mai mult cu cât la Facultatea de Științe erau predate discipline în care activitatea practică avea un rol foarte important.

Printre specialiștii care au ținut cursuri la Institutul Electrotehnic s-a numărat și inginerul I. Ștefănescu-Radu. Vă prezentăm programa analitică a cursului Distribuirea și utilizarea energiei electrice, predat de acesta prin 22 de lecții.

Distribuirea și utilizarea energiei electrice (I. Ștefănescu-Radu, 1914)

„Introducere. Scopul, importanța și împărțirea cursului.

     Partea I-a.Distribuirea energiei electrice.

     Conductori electrici, reamintirea legilor fundamentale ale curentului electric. Metalele întrebuințate pentru conductori electrici.

Rezistența și variația rezistenței electrice a unui conductor electric.

Încălzirea conductorilor electrici și condițiile de siguranță la încălzire.

Perderea de energie în conductori și condițiile de minimum de cheltuială.

Alegerea secțiunii conductorilor din punct de vedere al rezistenței macanice.

Alegerea secțiunii conductorilor și stabilirea condițiilor pentru asigurarea bunei funcționări a receptorilor ; examinarea cazurilor receptorilor grupați în serie și grupați în paralel ; cazul distribuțiunii sub curent constant și cazul sub tensiune constantă.

Sisteme generale de distribuțiune.

     Distribuțiunea prin curent continuu : distribuția în serie, în derivație ; bucla, inel, rețea închisă, artere (fire alimentare), puncte de alimentare.

Distribuțiuni prin conductori multipli, mijloace de egalizarea tensiunii pe cele 2 sau 4 punți în rețea.

Variația sarcinei în rețea, neegalități pe firele alimentare, mijloace de remediare, supravoltori, fire de echilibrare.

Perderea de energie în firele de alimentare.

Întrebuințarea acumulatorilor în rețelele de distribuțiune.

Distribuțiune prin curenți alternativi. Considerațiuni generale, transformatori în serie, transformatori în derivație, transformatori individuali, grupări de transformatori. Rețele de tensiune înnaltă și tensiune joasă.

Comparație între diversele distribuțiuni din punct de vedere al utilizării metalului conductorilor.

Distribuțiune mixtă.

Rețele de distribuțiune aplicate la orașe (rețele urbane). Considerațiuni generale , sisteme ; fixarea perderei de tensiune maximă admisibilă, determinarea și fixarea sarcinei în rețele.

Calculul conductorilor rețelelor de distribuție cu curent continuu. Cazul conductorilor alimentați pe la un cap, încărcați cu sarcini izolate sau uniform distribuite; ramificațiuni; conductori alimentați pe la ambele capete; circuite simple; noduri. Circuite complexe. Metode pentru determinarea circulațiunii curentului și determinarea secțiunii conductorilor în circuite complexe.

Calculul secțiunii firelor de alimentare (feeders) și firelor de equilibru (conducte de egalizare).

Expunerea unei metode de calcul al rețelelor complexe prin încercări succesive.

Calculul conductorilor electrici în cazul distribuțiuniiprin curenți alternativi. Efectul Kelvin, efluvațiune (efectul Korona). Efectele selfinducțiunei și capacităței. Examinarea cazurilor conductorilor având selfinducțiune și capacitate, când alimentează receptori inductivi sau neinductivi.

Rețele de distribuțiune prin curenți alternativi, condițiile de resonanță și efectele ei. Perderi de tensiune provocate de transformatori în rețea.

Canalizațiuni electrice.

       Linii aeriane. Fire suporți, stâlpi, isolatori. Calculul tracțiunii în firele aeriane; influența variațiunei de temperatură; suprasarcini. Calculul secțiunii firelor aeriane pentru a rezista la tracțiune. Calculul suporților stâlpilor și ancorajelor. Construcția liniei aeriane.

Canalizațiuni subterane. Galerii, tuburi (caniveaux), cabluri izolate. Izolante. Tipuri de cabluri. Așezarea cablurilor subterane, armaturi de cabluri, legături, derivațiuni, material întrebuințat.

                                   Aparate auxiliare pentru rețele de distribuțiune.

        Întreruptori, comutatori, separatori siguranțe cu fire fusibile și automatice, paratrăsnete, limitatori de tensiune. Mijloace de apărare la rețele de tensiune înaltă.

Puncte de alimentare, posturi de transformatori, cutii de distribuțiune; construcția lor și schițe de legătură.

Izolmentul și controlul rețelelor de sidtribuțiune aeriane și subterane.

Localizarea defectelor de isolațiune în rețele.

Mijloace pentru asigurarea continuităței de serviciu într`o rețea de distribuțiune.

Indicațiuni pentru stabilirea elementelor unui proect de distribuțiune”.

[Andreea-Diana Ilie]