Cursul de Exploatarea minelor și în special a petrolului era predat în anul IV la Facultatea de Științe de la Universitatea din București de către conferențiar inginer. I. Lupașcu. Prezentăm programa analitică (din anul 1929) a acestui curs obligatoriu pentru studenții Institutului de Chimie Industrială din cadrul Facultății de Științe.

„INTRODUCERE ÎN STUDIUL EXPLOATARII MINELOR

Obiectul exploatării minelor. Substanțe miniere. Clasificarea legală a acestora. Împărțirea substanțelor miniere în cinci grupe naturale: 1. Pietre și pământuri; 2. Săruri; 3. Ape, nămoluri, vapori și gaze, altele decât hidrocarburile; 4. Minereuri; 5. Combustibili minerali (solizi, lichizi și gazoși). Lista principalelor substanțe miniere exploatate astăzi.

Împărțirea studiului exploatării minelor în trei capitole: 1. Prospecțiuni și explorări; 2. Excavațiuni miniere (proiectarea, executarea și amenajarea lor); 3. Prepararea mecanică a substanțelor miniere.

Privire generală asupra zăcămintelor miniere. Condițiile de rentabilitate a exploatării unui zăcământ. Forma zăcămintelor miniere. Structura lor. Vârsta lor relativă. Geneza zăcămintelor miniere: diferențieri magmatice, zăcăminte sedimentare, zăcăminte detritice sau aluvionare, zăcăminte de umplutură, zăcăminte de contact, zăcăminte metasomatice, impregnațiuni, concrețiuni, etc. Distribuția mineralelor în zăcământ. Tipuri de zăcământ (formațiuni sau întovărășiri tipice). Reprezentarea grafică a zăcămintelor.

Privire istorică asupra dezvoltării industriei miniere și metalurgice.

I. PROSPECTIUNEA ŞI EXPLOATAREA ZACAMINTELOR MINIERE.

Prospecțiuni obișnuite și geofizice (gravimetrice, magnetice, electromagnetice, radioelectrice, geoelectrice, radioactive, geometrice, seismice și acustice, psihofizice, etc.).

Exploatări directe și indirecte (sondaje).

Sondaje adânci:

Lucrări de dezagregare (prin percusiune, prin rotație, etc.).

Lucrări de evacuare (cu lingura, pe cale hidraulică, etc.).

Lucrări de susținere (tubajul).

Instalațiile de la suprafață

Descrierea principalelor sisteme de foraj: 1. percusive uscate (canadian, pensilvan): 2. percusive hidraulice (Raky, Express, Brechtel, Rapid, Indian, Alianța Wolsky); 3. rotative (cu diamant, Rotary, Rotary cu turbină).

Închideri de apă.

Instrumentații.

Părăsirea unei sonde și astuparea ei.

Determinarea direcției și înclinării stratelor traversate de un sondaj (stratametre).

Măsurarea deviației de la verticală a unei găuri de sonda (clinometre, clinografe, teleclinografe).

Măsurarea temperaturilor în sonde.

Sondajul de mică adâncime.

Sondaje ajutătoare.

CAPITOLE ANEXE

EXPLOATAREA PRIN SONDE A PETROLULUI

Metodele de exploatare: 1. Erupția naturală liberă sau captată; 2. Lăcăritul cu lingura; 3. Pistonarea; 4. Pomparea cu ajutorul unor pompe care primesc mișcarea de la suprafață; 5. Pomparea cu ajutorul unor pompe care primesc mișcarea de la un motor așezat la fundul găurii de sondă; 6. Pomparea cu ajutorul aerului sau gazelor comprimate; 7. Diverse alte metode.

Mijloacele întrebuințate pentru a mări producția unei sonde sau a unui câmp petrolifer: 1. Inundarea artificială (flooding); 2. Extragerea apei din zăcământ (key-wells); 3. Introducerea în zăcământ a aerului sau gazelor comprimate (air-wells); 4. Crearea în zăcământ a unui vacuum, prin aspirația gazelor pământului; 5. Încălzirea zăcământului; 6. Întrebuințarea diverșilor reagenți chimici; 7. Lărgirea găurii de sondă din zăcământ; 8. Torpedarea; 9. Perforare burlanelor; 10. Extracția cu aer sau gaze comprimate; 11. Menținerea în sondă unei anumite presiuni deasupra lichidului; 12. Menținerea în sondă a unui anumit nivel al lichidului.

Instrumentații în timpul exploatării. Incendii. Înmagazinarea și transportul petrolului.

Exploatarea prin sonde a gazelor naturale.

Exploatarea prin sonde a apelor, a sării, a sulfului.

Exploatarea petrolului prin metode miniere propriu zise (puțuri și galerii).

II. EXCAVAȚIUNI MINIERE:

  1. Proiectarea excavațiunilor miniere. Metodele de exploatare: 2. Lucrări de dezagregare; 3. Lucrările de evacuare a materialelor dezagregate și transporturile miniere în general; 4. Lucrările de susținere a excavațiilor miniere; 5. Sleirea sau epuizarea apelor; 6. Aerajul și luminatul; 7. Lucrările de salvare și de prevedere.

III. Prepararea mecanică a substanțelor miniere”. [Andreea-Diana Ilie, Adelina Zemoiu]