Astrologia este o pseudoștiință bazată pe ideea că pozițiile relative ale obiectelor cerești ar putea oferi informații despre personalitatea unui om, despre relațiile umane și alte aspecte legate de viața umană. Putem găsi rădăcinile sale în importante civilizații trecute, astrologia fiind prezentă până relativ de curând (secolul XIX) în mediul academic occidental, în relații cu științe precum astronomia sau medicina. Și astăzi, inclusiv în lumea dezvoltată, sunt destui oameni care sunt convinși că poziția stelelor și planetelor le influențează viața și horoscopul zilnic este printre căutările importante de pe internet, astăzi un mediu de comunicare atât de răspândit.

În secolul al XIX-lea știința nu era atât de dezvoltată, nici în spațiul românesc și nici la nivel internațional și a coabitat încă „pe picior de egalitate” împreună cu pseudoștiințe. Pe de altă parte, acesta este secolul în care dezvoltarea științei a fost accelerată la un nivel fără comparație în raport cu trecutul. Și cum subiectul expoziției noastre este legat de știință inclusiv în secolul XIX, iar horoscopul este și astăzi un mijloc de informare pentru o parte a populației, nu dorim să perpetuăm ceea ce astăzi este recunoscut ca pseudoștiință, doar dorim să facem un exercițiu de imaginație și să creăm un horoscop universitar. Mai precis, am pregătit o listă cu datele de naștere ale unei părți din corpul profesoral al Facultății de Științe a Universității din București, pe care am împărțit-o după cele 12 semne zodiacale și am realizat câteva prelucrări statistice primare, care ne arată câteva lucruri interesante din punct de vedere astrologic. Nu vom merge însă mai departe cu predicții sau asocieri pe baza semnelor zodiacale în raport cu viața unora dintre personalități și altele asemenea. Este un simplu exercițiu prin care arătăm celor interesați de astrologie și de cunoaștere în general (astrologia este o creație a civilizației umane, precum alchimia și alte pseudoștiințe) cu ce personalități ale Facultății de Științe ar putea împărți un semn zodiacal.

16 berbeci: 5 matematicieni, 3 chimiști, 3 biologi, 2 geologi, 2 ingineri, 1 geograf.

13 tauri: 3 biologi, 3 chimiști, 2 matematicieni, 1 fizician, 1 inginer (prof de hidrologie), 1 medic veterinar, 1 astronom, 1 geolog.

7 gemeni: 3 ingineri, 1 matematician, 1 fizician, 1 chimist, 1 biolog.

20 raci: 6 matematicieni, 5 geologi, 4 chimiști, 3 biologi, 1 astronom, 1 geograf.

9 lei: 4 matematicieni, 2 chimiști, 2 biologi, 1 astronom.

15 fecioare: 5 chimiști, 4 matematicieni, 2 fizicieni, 2 biologi, 1 inginer, 1 geolog.

14 balanțe: 5 chimiști, 4 biologi, 2 geografi, 2 matematicieni, 1 astronom.

11 scorpioni: 4 fizicieni, 3 biologi, 2 chimiști, 1 matematician, 1 geolog.

8 săgetători: 3 fizicieni, 2 chimiști, 1 biolog, 1 inginer electrician, 1 matematician.

12 capricorni: 3 matematicieni, 3 biologi, 2 chimiști, 2 geologi, 1 inginer, 1 geograf.

13 vărsători: 3 geologi, 3 matematicieni, 3 fizicieni, 1 geograf, 1 astronom, 1 biolog, 1 chimist.

8 pești: 2 biologi, 2 fizicieni, 1 inginer, 1 astronom, 1 matematician, 1 chimist.

*

33 de persoane cu zodii de foc: 10 matematicieni, 7 chimiști, 6 biologi, 3 fizicieni, 3 ingineri, 2 geologi, 1 geograf, 1 astronom.

40 de persoane cu zodii de pământ: 10 chimiști, 9 matematicieni, 8 biologi, 4 geologi, 3 fizicieni, 3 ingineri, 1 medic veterinar, 1 astronom, 1 geograf.

34 de persoane cu zodii de aer: 7 chimiști, 6 biologi, 6 matematicieni, 4 fizicieni, 3 ingineri, 3 geografi, 3 geologi, 2 astronomi.

39 de persoane cu zodii de apă: 8 matematicieni, 8 biologi, 7 chimiști, 6 geologi, 6 fizicieni, 2 astronomi, 1 geograf, 1 inginer.

146 de persoane în total*: 33 matematicieni, 31 chimiști, 28 biologi, 16 fizicieni, 15 geologi, 10  ingineri, 6 geografi, 6 astronomi, 1 medic veterinar.

* profesorii amintiți reprezintă doar o parte din corpul didactic al Facultății de Științe a Universității din București, cei care au putut fi identificați cu data nașterii completă, cel puțin până la acest moment.

[Ștefania Chivu, Valentin Maier]