„Silviu Brucan, cândva purtător de cuvânt al partidului comunist român, iar din decembrie încoace purtător de cuvânt al domnului Ion Iliescu și al Frontului Salvării Naționale, are cutezanța să reglementeze, prin interviuri, structurile viitoare ale țării românești și să afirme că revoluția generației tinere din decembrie 1989 nu ar fi fost îndreptată împotriva comunismului, ci doar împotriva lui Ceaușescu.

Dealtfel, chiar în scrisoarea pe care (dimpreună cu alți cinci comuniști din nomenclatură) a adresat-o lui Ceaușescu, el a încercat să apere comunismul, chipurile compromis de dictatura măturată de popor la 22 decembrie 19879, și să protesteze împotriva activității desfășurate de securitate (care, după propria mărturisire, ar fi fost înființată chiar de semnatarii scrisorii – pentru a distruge poporul român «reacționar»). Securitatea care se apucase să persecute pe comuniștii fideli (de teapa semnatarilor), care căzuseră în dizgrația tiranului.

Acest ins, care a avut nerușinarea să sugereze că poporul român ar fi o adunătură de proști, urmărește pare-se cu tot dinadinsul să indigneze populația țării de fiecare dată când deschide guraˮ.

Sursa: „Dreptatea”, 22 mai 1990, p. 4.

[Vlad Mihăilă]