Colecția de medalii și plachete este parte integrantă a Arhivei Digitale a Muzeului Universității din București (ADMUB), cuprinzătoare doar a unei părți din patrimoniul muzeului:

Mai multe informații despre Colecția de medalii și plachete, inclusiv modul de folosire:

Pentru studierea medaliilor și plachetelor există o știință aparte numită faleristică cunoscută și sub numele de medalistică. Medaliile sunt piese din metal în formă de monedă gravate cu figuri și inscripții oferite cu diferite prilejuri omagiale (ca distincții, la aniversări, comemorări sau pentru a marca anumite realizări). Spre deosebire de medalii, plachetele au formă dreptunghiulară sau pătrată.

Colecția de medalii și plachete a fost organizată în trei categorii, după subiectul central al medaliei sau plachetei și anume după personalități, instituții și evenimente omagiate. Medaliile și plachetele pot fi vizualizate într-o rezoluție mai bună dând click pe cea care vă interesează, pentru a o vizualiza în format pdf.

În total, Colecția de medalii și plachete conține 44 de medalii (17 dedicate personalităților, tot atâtea instituțiilor și alte 10 diferitelor evenimente). Multe dintre medalii au deocamdată descrierile incomplete, iar unele dintre ele au nevoie de mai mici sau mai importante lucrări de restaurare. Ajutorul dumneavoastră este binevenit în ambele probleme. Ne puteți contacta printr-un simplu email la adresa muzeul.universitatii@unibuc.ro acolo unde primim cu recunoștință și feedback, întrebări, recomandări și corecturi.

În această secțiune vă prezentăm medaliile care au ca subiect central diferite personalități:

Ioan Cantacuzino, profesor la Facultatea de Medicină (Universitatea din București)

Mihai Eminescu

Pe avers, portretul lui Mihai Eminescu privind spre dreapta. La bază mai multe cununi de laur, iar în dreapta, sus, inscripția „Eminescu”.

Pe revers, în stânga, inscripția „꙳1850†1889 icoana stelei ce a murit încet pe cer se sue, era pe când nu s’a zărit, azi o vedem și nu e. Galați 1900”. În partea dreaptă, semicircular, o ramură de brad și o liră.

Datare: 1889.

Țara: România.

Material: metal.

Tehnică: turnare.

Diametru: 40 mm.

Dimitrie Cantemir

avers – „Dimitrie Cantemir 1673 1723”.

revers – „Românii au locuit necurmat în Dacia precum astăzi locuiesc. 300 de ani dela nașterea sa 1673-1723”.

Theodor Ștefănescu

avers – „Lui Theodor Ștefănescu. Răsplata muncei tale, recunoștința, știma și devotamentul foștilor tei elevi”.

revers – „Absolvenții școlelor de comerciu 24.oct.1870 1.aprilie.1901.  Grădina este lumina care nu e decât sciința ordinei. Unde se administrează fonduri fără comptabilitate acolo nu este decât întuneric. Amintire distinsului profesor cu ocasiunea jubileului seu pentru 30 ani de activitate profesională”.

Ion Heliade Rădulescu

Pe avers, în centru apare bustul lui Ion Heliade Rădulescu îmbrăcat în costum de epocă și privind spre stânga. În partea stângă și dreaptă a chipului său sunt scriși anii „1802” și „1872”. Sus, în semicerc, inscripția „Ion Heliade Rădvlescv”.

Pe revers, în centru se află inscripția „Natvunea recvunoscětóre cv occasia centenarivlvi din 1902”. Jos trecuți anii „1834”, „1848-1866”, „1843”. Pe contur, inscripția „Părintelvi litteravrei române”, iar jos, tot pe contur anii „1822”, „1828-1836”, „1844”.

Datare: 1902.

Țara: România.

Material: bronz.

Tehnică: turnare.

Diametru: 50 mm.

◊  G. Danielopolo, profesor la Facultatea de Drept (Universitatea din București)

avers – „Magistro dilectissimo G. Danielopolo. Jvris disciplinae stvdiosibvcvrecscienses”.

revers – „Clarissimo Romanistae egregio jvrisconsvlto presidi jvris peritorvm. XXIII APR.A.M.C.M. Explicațiunea instituțiunilor Justinian”.

C. Nacu, profesor la Facultatea de Drept (Universitatea din București)

avers – „Lui C. Nacu 1877 1907. Drept-civil”.

revers – „Studenții Facultății de Drept din București. Omagiu distinsului lor profesor de drept civil pentru o neobosită activitate de 30 ani”.

Gregoriu (Grigore) Ștefănescu, profesor la Facultatea de Științe (Universitatea din București)

Pe avers, portretul lui Gregoriu (Grigore) Ștefănescu în costum de epocă, privind spre stânga. La baza bustului o ramură bogată de măslin. Jos, inscripția „Gregoriu Ștefănescu”.

Pe revers – „1864. Din partea foștilor elevi și colaboratorilor săi cu ocazia jubileului de 40 ani de profesorat. 1904”.

Datare: 1904.

Țara: România.

Material: argint.

Tehnică: turnare, gravare.

Dimensiuni: lățime: 50 mm, înălțime: 70 mm.

Ernest Juvara, profesor la Facultatea de Medicină (Universitatea din București)

Pe avers, potretul lui Ernest Juvara, privind spre stânga, cu pieptănătura clasică, tip antic, cu breton scurt pe frunte și părul stilizat peste ureche, cu sprâncene stufoase, nas proeminent, acvilin, mustața scurtă. Sub bust, numele autorului și anul, inscripția „Savargin fiul. 1934”. De jur împrejur inscripția „Profesor Ernest Juvara. MCCMLXX-MCMXXXIII”.

Pe revers, o ramură de laur, în semicerc, și inscripția – „Colegii, elevii, admiratorii. 1934”.

Datare: 1934.

Țara: România.

Material: bronz.

Tehnică: turnare, incizare.

Diametru: 65 mm.

Ioan Cantacuzino, profesor la Facultatea de Medicină (Universitatea din București)

Pe avers bustul lui I. Cantacuzino. De jur împrejur, pe contur inscripția „Prof. I. Cantacuzino. 1863-1934”.

Pe revers, scris liniar, pe patru rânduri în relief inscripția „100 de ani de la nastere. 25.XI.1963”.

Datare: 1963.

Țara: România.

Material: bronz.

Tehnică: turnare.

Diametru: 70 mm.

Thoma Ionescu, profesor la Facultatea de Medicină (Universitatea din București)

Pe avers chipul lui Th. Ionescu privind spre stânga. În semicerc, inscripția „Prof. Doctor Th. Ionescu”.

Pe revers, într-un pătrat, un doctor consultă un pacient șezând. În dreapta lor, trei persoane asistă la consultație. Pe cele patru laturi inscripția „Amicii. Elevii. Admiratorii. rachi-stricno-stovainizare. 1908”.

Datare: 1908.

Țara: România.

Material: bronz.

Tehnică: turnare.

Diametru: 60 mm.

Frații Minovici, profesori la Facultatea de Medicină (Universitatea din București)

Pe avers, în semicerc inscripția „Frații profesori doctorii Minovici. Nicolae-Ștefan-Mina”. În mijloc portretele celor trei frați.

Pe revers – „Institutul medico-legal profesor Mina Minovici. București. 1938”. În partea centrală, în relief, imaginea Institutului Legal „Mina Minovici”.

Datare: 1938.

Țara: România.

Material: argint.

Tehnică: turnare, gravare.

Diametru: 60 mm.

Nicolae Kretzulescu

avers – „Nicolae Kretzulescu. 1812-1900”.

revers – „Doctor în medicină. 1839. Întemeietorul învățământului medical în România 1843-1943”.

Alexandru Costiniu, profesor la Facultatea de Medicină (Universitatea din București)

Pe avers, portretul lui Alexandru Costiniu privind spre dreapta, cu părul scurt, obraji proeminenți, mustață scurtă, bărbi mici. Se remarcă reverele de la redingotă. În partea dreapta, inscripția – „Doctorvlvi Alexandrv Costiniv. Inițiatorvl și primvl președinte al societ. române de oto-rinolaringologie”.

Pe revers, simbolul medical, șarpele pe un recipient medical, pe o panoplie stilizată, în miniatură, și semicircular, o crenguță de laur și inscripția „Stegarvlvi otorinolaringologiei române. Elevii și amicii săi 1867-1927”.

Datare: 1927.

Țara: România.

Material: bronz.

Tehnică: turnare, incizare, șlefuire.

I. Nanu-Muscel, profesor la Facultatea de Medicină (Universitatea din București)

Pe avers, chipul lui I. Nanu Muscel privind spre stânga. În contur, de jur împrejur, inscripția „Omagiv profesorvlvi I. Nanv Mvscel. 1935”.

Pe revers, în fundal stilizat turnul și spitalul Colțea. Pe contur, de jur împrejur inscripția „Din partea elevilor, colegilor și prietenilor”.

Datare: 1935.

Țara: România.

Material: bronz.

Tehnică: turnare.

Diametru: 60 mm.

Niculae Stoenescu

Pe avers, chipul lui Niculae Stoenescu privind spre dreapta, în costum de epocă. De jur împrejur inscripția „Agregat doctor Niculae Stoenescu medic legist”.

Pe revers, în medalion circular, central pe fondul unui motiv vegetal stilizat, în relief simboluri ce reprezintă activitatea lui Niculae Stoenescu – simbolul medical al șarpelui încolăcit pe un recipient medical, având ca fond o balanță cu talere și ramuri de lauri. De jur împrejur inscripiția „La împlinirea vârstei de 70 ani și 45 ani de activitate medico-legală. București. Lvx. Lex. Elevii și admiratorii. 1937”.

Datare: 1937.

Țara: România.

Material: bronz.

Tehnică: turnare, incizare, șlefuire.

Diametru: 60 mm.

Alexandru Slătineanu, profesor la Facultatea de Medicină (Universitatea din București)

Pe avers bustul lui Alexandru Slătineanu privind spre stânga. În semicerc, sus scris cu majuscule în relief „Profesor Doctor Alexandrv Slatineanv”.

Pe revers, în centru chipul unei femei stilizat după modelul Egiptului Antic, având în păr șerpi cu capete de cai, o bufniță și alte motive stilizate. Sus, în linie pe trei rânduri inscripția  „Omagiv profesorvlvi doctor Al. Slatineanv”. Jos, în linie, pe două rânduri inscripția „Prietenii colaboratorii și elevii sai”. Sub inscripție un șarpe și un vas medicinal.

Datare: 1939.

Țara: România.

Material: bronz.

Tehnică: turnare.

Diametru: 80 mm.

*

Alte secțiuni din cadrul Colecției de medalii și plachete: