APELUL DE LA BUCUREȘTI
adoptat de participanții la mitingul electoral al Frontului Salvării Naționale, din 27 aprilie 1990
ˮ

 

 „La 20 mai, poporul român se va prezenta la urne pentru a consfinți definitiv libertatea, democrația și demnitatea pe care le-a cucerit prin Revoluția din decembrie. Aceasta este singura cale pentru consolidarea tinerei democrații românești, pentru eliminarea fenomenelor de destabilizare ce amenință cu prăbușirea țării într-un haos politic, economic și social.
Democrația trebuie clădită pe respect față de cetățean, pe capacitatea lui de a judeca programele și liderii partidelor politice, vorbele și, mai ales, faptele lor. Încercările de intimidare a cetățenilor, de creare a unei atmosfere de intoleranță și exclusivism, pretențiile de a impune revizuirea Legii electorale adoptate prin consensul tuturor forțelor politice în cadrul Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, de amânare a datei alegerilor și de demitere a guvernului contravin flagrant cerințelor elementare ale democrației, fiind expresia unor mentalități și practici dictatoriale, pe care poporul român, prin Revoluția din decembrie, le-a respins definitiv. În aceste momente de încercare pentru tânăra noastră democrație.

Chemăm toți cetățenii:

  1. Să nu răspundă provocărilor, să nu se lase antrenați în nici un fel de acțiuni ce ar putea tulbura ordinea publică și desfășurarea normală a campaniei electorale și a alegerilor.
  2. Să nu facă jocul altor forțe interesate în destabilizarea politică a țării, răspunzând cu calm și luciditate în toate împrejurările.
  3. Să respingă utilizarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara în scopul împiedicării participării la alegeri a candidatului Frontului Salvării Naționale la funcția de președinte al țării, domnul Ion Iliescu.
  4. Să apere valorile sfinte alee Revoluției: democrația, libertatea și demnitatea umană.

Acest apel izvorăște din tăria adeziunii noastre la obiectivele Revoluției, la interesele țării, Frontului Salvării Naționale fiind hotărât să se supună judecății și voinței legal exprimate de poporul român în alegerile de la 20 mai”.

Sursa: „Azi”, 29 aprilie 1990, p. 1.

[Alexandra Dănălache]