„În Piața Universității e, într-adevăr, o batjocură colosală, nu o manifestație pentru «libertate» și «democrație». Aceste cuvinte sacre au fost murdărite de mitingiștii plătiți în ture. Nici vorbă de aspirația curată spre asemenea idealuri – la care am visat atâta, înainte de căderea lui Ceaușescu – ci de o deturnare a idealurilor revoluției spre manifestări violente de extremă dreaptă, de o confiscare a revoluției de către promotorii neo-legionari ai unei noi dictaturi.

Astfel cum s-ar putea explica faptul că în timp ce ei cer – în virtutea punctului 8 din Proclamația de la Timișoara – eliminarea din alegeri a tuturor foștilor activiști comuniști și a foștilor ofițeri de securitate, tot ei propun cu un cinism nemăsurat, sfidându-ne în modul cel mai nerușinat cu putință, drept șefi de partid și candidați la alegeri pe următorii:

  • Dumitru Mazilu: fost securist, anchetator și nomenclaturist PCR (acum idolul «Partidului Revoluției», înființat ad-hoc în piață);
  • Octavian Paler: fost membru al C.C. al P.C.R., fost deputat în M.A.N, fost șef al propagandei ceaușiste în M.A.N., fost șef al propagandei ceaușiste și al cărui legături cu securitatea nu au fost încă elucidate;
  • Ion Rațiu: om de afaceri englez, plecat acum 50 de ani din România, ale cărui angajamente față de cercurile străine și ale cărui relații cu Securitatea nu au fost încă făcute publice;
  • Stelian Tănase: fost activist U.T.C., fost director de casă de cultură de sector, București, organizator de spectacole pro-Ceaușescu;
  • Dan Petrescu: fost deținut de drept comun (5 ani închisoare pentru viol și furt în dauna avutului personal);
  • Petru Mihai Băcanu: al cărui cazier și «activitate» în închisoare se așteaptă a fi încă clarificate.

 Și în tot acest timp ei cer scoaterea prin forță din alegeri a d-lui Ion Iliescu. Comparați singuri bibliografia d-lui Paler cu bibliografiile celor de mai sus, susținuți de piață. Trageți singuri concluzia cu privire la măsura în care acești manifestanți sunt realmente interesați de «libertate» și «democrație».

Stupefiantă a fost și aderarea unor intelectuali la această înscenare antidemocratică, în frunte cu un Nae Ionescu avid de putere; nu putem înțelege cum oameni a căror profesie e exercițiul minții pot apărea sub tutela unui analfabet ca D. Dincă, pot cuvânta sub lozinci care amenință cu moartea adversarii politici, pot cere sacadat eliminarea fizică a președintelui C.P.U.N. O bănuială ne dă târcoale: că aceștia sunt «intelectuali» tot așa cum D. Dincă e «politician», că ei sunt făcuți din același aluat rebutat, rămas din fabricile moralei ceaușiste.

Înscenarea de mahala la care asistăm are un singur scop: alegerea cu forța ca președinte al României a lui Ion Rațiu (sau R. Câmpeanu), oameni a căror absență din țară însumează aproape 70 de ani! Cu forța, adică încălcând flagrant principiile democrației și principiile statului de drept, care cer ca poporul și numai el să decidă prin alegeri libere cine îi vor fi conducătorii. Acești domni nu își imaginează că vom ieși și noi în stradă pentru a cere interzicerea participării la alegeri a tuturor celor care nu au fost în țară în ultimii 5 ani, așa cum s-a procedat în toate țările din jur.

Dacă nu cumva vom cere și judecarea publică a celor ce au îndrăznit să terfelească democrația într-un mod mai murdar decât au făcut-o locotenenții lui Ceaușescu, întinând prestigiul României în fața comunității internaționale. («AZI»)ˮ.

Sursa: „Azi”, 4 mai 1990, p. 1.

[Alexandra Dănălache]