„Purtătorul de cuvânt oficial al președintelui C.P.U.N. a comunicat prin radio și televiziune că o delegație parlamentară constituită în noaptea trecută ar fi așteptat azi, 12 mai, orele 10, timp de 45 de minute începerea unui dialog.

Aducem la cunoștință opiniei publice că nu s-a ajuns anterior la întelegere asupra orei, locului și condițiilor de desfășurare a acestei întâlniri.

Delegația noastră a comunicat încă din dimineața zilei de joi 10 mai domnului ministru Andrei Pleșu, care a făcut oficiile de mediator, că nu poate fi reluat dialogul eșuat în data de 8 mai în condințiile care l-au făcut atunci inacceptabil. Am propus ca el să aibă loc sâmbătă 18 mai, ora 19 și să fie transmis în direct la Televiziune. Conducerea provizorie a țării nu a dat nici un răspuns acestei oferte. Ca urmare, în seara zilei de 11 mai purtătorul de cuvânt al delegației noastre a dat citire la Televiziune unui protest prin care se recunoștea eșecul celei de-a doua tentative de dialog.

Cu atât mai surprinzător a apărut comunicatul difuzat în această dimineață, prin care s-a anunțat că delegația noastră a fost așteptată la o întâlnire hotărâtă unilateral și cu ale cărei condiții nu am fost și nu putem fi de acord.

Răspunderea pentru eșecul celei de-a doua tentative de dialog revine în întregime conducerii provizorii a țării. De altfel, după închiderea ultimei ședințe a C.P.U.N. este evident că nu mai există cadrul instituțional necesar pentru soluționarea revendicărilor noastre, în condițiile în care nu a fost aprobată ideea unei ședințe extraordinare a acestui for.

Grupul de Reprezentare al Alianței Naționale pentru Proclamația de la Timișoara prin purtătorul său de cuvânt, Titu Dumitrescu.

 

Notă: Textul comunicatului a fost transmis ziarului nostru ieri 12 mai, la ora 15:30”.

Sursa: „România liberă”, 13 mai 1990, p. 1.

[Mădălina Florentina Sandu]