Sâmbătă 12 mai. Piața Universității, care se mai bucurase de prezența unor personalități ca Doina Cornea și Ana Blandiana, a primit și alți oameni de litere care, prin cuvântul lor – lucid, sintetic și relevant – au demonstat mecanismul puterii de tip comunist și au reliefat SPLENDOAREA și LEGITIMITATEA GESTULUI GOLĂNESC DE LIBERTATE. Poeta Angela Marinescu, aceea care nu a făcut nici un compromis, a mers chiar până la a refuza, în 1981, premiul Uniunii Scriitorilor (măcar teoretic, tot o emanație a sistemului comunist), a semnat Scrisoarea celor 18, făcută cunoscută lumii prin intermediul d-nei Monica Lovinescu, a intrat acum în GOLANIA.

I-a salutat pe golani pentru că știu «să disprețuiască orice formă de ideologie, deoarece aceasta înseamnă putere exterioară» și să «prețuiască sacrificiul în numele unei idei». Mariana Marin, care a redactat împreună cu Dan Petrescu și Doina Cornea, proiectul împotriva realegerii lui Ceaușescu la Congresul al XIV-lea și pe perioada lui, a făcut greva foamei, a reliefat realitatea elementară că tovarășul Iliescu n-a fost, de fapt, nici un fel de dizident, iar atunci când era (vreun protest deschis) de semnat, N-A SEMNAT! Iar acum își revendică legitimitatea, marginalizând adevărații dizidenți, blamând pe toți cei care luptă pentru salvarea de comunism, trecându-i la … faptul divers.

Era cazul, spunea Mariana, ca, după ce de două ori am fost mințiți fatal (în 1968 și pe 22 Decemrbie ʼ89) de la același balcon C.C. în care nu se trăgea, SĂ SCHIMBĂM BALCONUL, expus, evident, unui tip potențial de care NU NE ESTE FRICĂ. În final, poeta i-a rugat pe manifestanți să nu-i condamne «pe oamenii noștri de cultură adevărați, de care uneori C.P.U.N. s-a folosit ca de niște mascote. Oamenii aceștia vă iubesc și sunt alături de DV, AVEȚI ÎNCREDERE ÎN INTELECTUALI ȘI SCRIITORI».

S-a scandat «Unde e Dinescu» (cei care, de câteva zile, tatonează terenul, făcându-și apariția în zona GREVA FOAMEI, semn că o apreciază drept chintesențială: a fost auzit rostind un frumos MAI BINE MAI TÂRZIU DECÂT NICIODATĂ). Oamenii îl iubesc pe acest POET PURSÂNGE și ar vrea să-l audă vorbindu-le. Mariana Marin: «Dinescu va veni într-o zi». EL NU POATE FI DECÂT CU ACEI PENTRU CARE SCRIE.

O poezie a libertății, a eliberării de prejudecăți, FRONDEI SCANDALOS DE GOLĂNEȘTI ÎMPOTRIVA DICTATURII COMUNISTE. AGORA GOLANILOR ÎL CERE. George Pruteanu, critic literar, redactor la CRONICA, a vorbit despre campania de calomnie la adresa oamenilor autentici de cultură purtată de «nomenclatura» de la «Diminecioara vopsită» și de cei cu mentalitate tipic comunistă, lași și incapabili de a-l înfrunta pe celălalt pe față, de unde și articolele «curajoase și presemnate» din «Adevărul» care se întreabă «cine îi finanțează» pe cei de la Universitate, crescând «cotele unui război civil psihologic».

Duminică, 13 mai. TREI SĂPTĂMÂNI DE LA RIDICAREA BARICADEI ÎN CALEA DICTATURII NEO-COMUNISTE. Sâmbătă vorbise și un miner din Valea Jiului, care a denunțat metodele comuniste de scoatere a minerilor la mitingul tovarășului Iliescu, care s-a declarat public nemulțumit de organizare.

Duminică, mulți muncitori au vorbit și și-au probat ISTEȚIMEA ȘI BUNUL SIMȚ. Gavrilescu Gheorghe, muncitor macaragiu, a declarat că refuză o societate dictatorial – fesenistă care «ȘI-A FĂCUT DRUM CU BÂTELE»! În Brașov, aceeași tactică a «civililor în salopete de muncitori», aplicată și la Galați, Craiova, împotriva muncitorilor autentici. Mesaj din Pitești: «Suntem puțini, dar vă iubim». Mesaj din TÂRGU MUREȘ:  FRĂȚIA ROMÂNO-MAGHIARĂ S-A REFĂCUT PENTRU ROMÂNIA LIBERĂ DE COMUNISM. O VESTE MINUNATĂ!

Un discurs spumos a ținut muncitorul Agarofiței Gh.  (Antrepriza Construcții – Montaj) care, după ce a anunțat că mai mulți muncitori se află în Piață, i-a adresat «tovarășului secretar general FSN» un apel în ideea că: 1. Havel, după o zi, i-a întrebat pe trei greviști ai foamei, ce-i doare; 2. S.U.A au alocat 10 miliarde de dolari pentru un ipotetic dialog între civilizațiile planetare! Iar domnia sa («tare ca Ștefan cel Mare») nu vrea dialog cu CONȘTIINȚA ROMÂNEASCĂ, ci preferă «spiritul de turmă». Muncitorul nostru i-a atras atenția d-lui președinte interimar că «DORINȚA DE PUTERE ANULEAZĂ INTELIGENȚA».

În plus, un golan – șofer (martor 46), cu mult umor a evocat «cum ne exploata burghezia nenorocită, pe noi, muncitorii», cu câte un salariu suplimentar la sfârșit de an și un costum de haine, preferențial: doar stofă sau și lucrătură! «DOAR LENEȘILOR LE E FRICĂ DE PRIVATIZARE. PRIN PRIVATIZARE, COMUNISMUL MOARE!». Fiind de la țară a atras atenția asupra aceluiași mecanism de inducere în eroare a țăranului cu minimum de pământ (acum doar în folosință) ca la începutul comunismului.

ÎN PIAȚA UNITĂȚII NAȚIONALE au vorbit, apoi, intelectualii de marcă: actorul Dragoș Pâslaru, cercetătorul de la Ia ICHECHIM, dl. Horia Bălășoiu, care a considerat că  «dictatura fesenistă, în patru luni, ne-a arătat mai mult decât Ceaușescu în 43 de ani», profesorul – golan Moroianu, de la Institutul Politehnic București – Energetică, domnia – sa reliefând că aproape toată vechea nomenclatură e acum din nou la putere, vrând să ne convingă că doar doi psihopati, în clișeul «odiosul și sinistra», plus o mică clică au dus țara la dezastru, luând cu ei în mormânt și, responsabilitatea individuală și colectivă a celor ce-au slujit dictatura și azi vor să ne conducă, pretinzându-se victime ale dictaturii.

TOCMAI CEI CARE ANI LA RÂND AU ÎNCĂLCAT DREPTURILE OMULUI CONDAMNĂ AZI PUNCTUL 8 – TIMIȘOARA CA NEDEMOCRATIC ! BA CHIAR – CEAUȘIST ! ! !

O pleiadă de oameni de cultură au vorbit despre mecanismele minciunii comuniste în vigoare. Poetul Florin Iaru a enumerat și analizat, savuros, metodele feseniste – peceriste de bază : 1. ADEVĂR PARȚIAL ȘI LIBERTATE LIMITATĂ; 2. RESUSCITAREA FRICII; 3. VIOLENȚA SE PUPĂ CU IGNORANȚA; 4. ZVONURILE; 5. TENTATIVA DE COMPROMITERE A CELOR CONSIDERAȚI ADVERSARI; aici, un semnal de alarmă și pentru D-nii Iliescu, Ionescu, Iosif (fiindcă securitatea are dosarele dumnealor și-i poate șantaja, conducând țara din umbră!).

Dl. Gh. Grigurcu s-a întrebat cu noi, printre altele, de ce CĂLĂII DIN ZORII COMUNISMULUI, CARE AU ÎNCHIS ȘI TORTURAT FLOAREA DESTOINICIEI ROMÂNEȘTI, NU SUNT CONSIDERAȚI ASEMENI CRIMINALILOR DE RĂZBOI NAZIȘTI? DE CE AU FOST ELIBERAȚI TERORIȘTII?

Compozitorii Octav Nemescu, Corneliu Cezar, lector univ. Andrei Ionescu au vorbit despre MIRACOLUL acestei reuniuni naționale, DE AUDIENȚA INTERNAȚIONALĂ, ultimul considerând că PIAȚA UNIVERSITĂȚII ESTE «SPAȚIUL CEL MAI CURAT ȘI MAI ÎNĂLȚĂTOR DIN ACEASTĂ ȚARĂ». Fiindcă – să fie foarte clar – MANIFESTANȚII N-AU ALTĂ FINALITATE DECÂT LIBERTATEA ȘI DEMOCRAȚIA. Deci „DIALOGUL TREBUIE SĂ AIBĂ LOC, LUCRURILE TREBUIE SPUSE PÂNĂ LA CAPĂT”.

Criticul literar Paul Dugneanu s-a întrebat ce s-ar putea întâmpla în viitor cu o țară în care președintele interimar își numește OPOZANȚII INDEPENDENȚI – GOLANI ȘI TURMĂ ADĂPATĂ?! Unde e respectul față de pluralismul pretins promovat?! Peste 50 DE UNIVERSITĂȚI DIN LUME ȘI EUGEN IONESCU ÎȘI REVENDICĂ TITUL DE GOLAN.

UN MOMENT DE GRAȚIE l-a constituit prezența la microfon a violonistei Luminița Rogacev care a interpretat BALADA lui Porumbescu ascultată în reculegere și, în final, completată de scandarea din toate piepturile a cuvântului esențial pentru umanitate: LI – BER –TA – TE ! TE IUBIM, ORI ÎNVINGEM, ORI MURIM.

După ce s-a anunțat că violonista va susține, marți la ora 18, la ATENEUL ROMÂN, un CONCERT PENTRU GOLANII DIN PIAȚA UNIVERSITĂȚII, la balcon a început să fluture steagul danez de SOLIDARITATE! Există, de altfel, steaguri trimise de atâtea țări europene, inclusiv stindardul albastru cu cele 12 stele ale EUROPEI UNITE, încât se poate face un catarg internațional pentru libertatea românească. Danezul cu steagul s-a adresat prin «Golani și golance», a spus că suntem admirați în întreaga lume, care știe exact adevărul (prin jurnaliști), fiind SUPERBI ȘI FANTASTICI, unici prin gestul nostru.

În final a spus, românește: «VĂ IUBESC. EU»

Manifestanții și-au amintit ce a povesit Geo Șerban, despre FENOMENUL INCREDIBIL ȘI SIMPTOMATIC DE BOICOTARE ECONOMICĂ A TIMIȘOAREI ( lipsă de materii prime și aprovizionare)!!

DOAR FIINDCĂ E TIMIȘOARA, STARTUL REVOLUȚIEI! Dl. Ticu Dumitrescu a povestit că, în Elveția, a relatat exact situația noastră, lansând, în plus, o întrebare ministrului de interne: la Brașov, sâmbătă, o Ladă cu nr. sovietic a împrăștiat manifeste F.S.N. : ESTE ACEASTA O DIVERSIUNE ÎN ÎNCERCAREA DE A NE SPERIA CU GUVERNUL SOVIETIC SAU E CHIAR AJUTORUL PRIETENILOR MAI MARI?

Răspunsul se impune clar și rapid, întrucât Poliția Brașov a oprit mașina și a identificat persoanele din  interior. E CAZUL SĂ LE ȘTIE TOATĂ ȚARA. Apoi manifestanții au fost anunțați că golanii – profesori și elevi din Târgoviște au fost bătuti «în dulcele stil clasic» de mr. Floricel et co.

Alte vești minunate și validate de banda – video – Arhitectură: MARE DE OAMENI LA RÂMNICU-VÂLCEA și CRAIOVA PENTRU LIBERTATEA NOASTRĂ, pentru PROCLAMAȚIA TIMIȘOARA – București. Cineva a crezut de cuviință că un inginer craiovean trebuie înjunghiat pentru asta ! Pe ecranul FACULTĂȚII DE GOLANI s-au putut urmări – într-un montaj excelent – secvențe original – democratice din ultima ședință CPUN. Prezidentul: «Cine e pentru? Mulțumesc. Cineva împotrivă, se abține cineva, trecem la ordinea de zi».

Pentru prima oară acel autentic dizident – timid, modest și blând – Radu Filipescu, a explodat revoltat: dacă «Mișcarea – Universitatea» e trecută la fapt divers, atunci tot ce discutăm e fapt divers, iar viitorul țării, ce să mai vorbim! În plus, vorbitori onești, direcți și fără atac la persoană, ci doar la metodele unei/unor anumite persoane, ca Leon Nica, au fost consideranți subversivi, buni chiar de dat afară ! Pe principiul – Dan Iosif : «Nu suntem toți inteligenți». Dar nici nu vrem să fim! Fiindcă dacă am vrea, prea ar ieși la iveală adevărul! Incomod, nu-i așa? Concluzia manifestanților – implicit la amenințarea ministrului de salubritate Chițac –  NU VĂ FIE FRICĂ, COMUNISMUL PICĂ! Cui îi este frică?!ˮ

Sursa: „România liberă”, 15 mai 1990, p. 1, 3.

[Mădălina Florentina Sandu]