„Scrisoare deschisă domnilor Ion Rațiu și Corneliu Coposu

Mă numesc Chima Anton, născut în anul 1951, în luna februarie, ziua 3, în București, domiciliat în București, str. Moldoveni nr. 16, bl. B-19, sc. 3, ap. 14, Sector 4. Sunt absolvent al I.P.G.G. în 1973, secția subingineri, actualmente angajat la ICSITMUA București, în funcția de subinginer principal proiectant.

Declar – pentru a nu lăsa loc interpretărilor – că sunt apolitic.

Nu știu dacă printre criteriile privind cooptarea de noi membri ai partidului dvs. este stipulat și cel al moralității. Dacă da, verificați cu mare atenție calitatea morală a noilor membri. Soția mea, Chima Elena, este de circa 5 săptămâni membru P.N.Ț.-c.d. Problema ei. Nu fac caz că în perioada 9-23 aprilie 1990 a venit acasă numai după ora 20, sau că din 24 aprilie 1990 nu mai doarme acasă; sunt probleme strict personale pe care le vom rezolva între noi. Dar faptul cel mai trist este că sus numita «mamă» poartă după ea și un copil (băiat) de 12 ani. Acest minor a plecat de acasă cu mama (soția) din ziua de 28.04.1990. Îmi permit să vă întreb: – este normal ca un copil de 12 ani să doarmă prin hoteluri și să mănânce prin restaurante?

-este normal ca același copil să vândă ziarul «Dreptatea»?

-este normal ca un copil să nu-și poată face temele, să aibă absențe de la școală (zilele de 3, 4 și 9 mai 1990) și să întârzie de la școală (7 mai 1990)?

-este normal ca acest copil să fie prezent nopțile la manifestații și mitinguri?

-este normal ca același copil să împartă în școală pungi și baloane cu inscripția «Votați pe Ion Rațiu președinte»?

În care punct al platformei P.N.Ț.-c.d. este prevăzută coruperea și participarea copiilor la campania electorală? Vă deziceți?

Cred că sunteți bine intenționați, dar printre membrii partidului dvs. se strecoară și elemente de o calitate îndoielnică. Cred că acest membru numit Chima Elena nu vă face cinste, mai rău, vă discreditează, vă aduce numai prejudicii.

În cuvântarea dlui Ion Rațiu transmisă de TVRL în ziua de 9 mai 1990 dânsul punea mare accent pe familie ca nucleu social, punându-se accent pe educația copiilor. Ceea ce a făcut și face acest membru al partidului dvs. este în totală contradicție cu cele afirmate. Unde este adevărul?

Numita Chima Elena a părăsit postul de maistru instructor de la Școala gen. Nr. 111, sector 4, București odată cu începerea trim. III.

Dacă această «mamă» și-a prins în piept ecusonul de golan – și după cum se comportă își merită din plin apelativul de «MAMĂ-GOLANCĂ», măcar viitorul copilului nostru și al altor copii să nu fie afectat de pecetea nocivității și a vieții de desfrâu.

Fac apel la conștiința dvs., la totala înțelegere din partea dvs.: convingeți-o să nu distrugă viitorul propriului copil.

În deplin acord cu cele declarate, vă avertizez:

-Dacă în 24 de ore nu luați măsuri, astfel încât copilul meu Chima Adrian, elev la Școala generală nr. 111, sector 4, București, să revină la domiciliul său, voi luat toate măsuri pe care le cred de cuviință pentru a-mi recupera copilul.

-Îmi rezerv toate drepturile legale (inclusiv cele juridice) pentru a cere despăgubiri morale privind prejudiciul adus fiului meu minor și crearea de grave disensiuni în relațiile dintre mine și copilul meu, prejudicii privind situația socio-familială.

Cu mulțumiri anticipateˮ.

Sursa: „Dimineața”, 15 mai 1990, p. 7.

[Vlad Mihăilă]